Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

"Българската Коледа" 2016 събра рекордните 2 397 920 лева

Автор: "PoligrafF", от 29.01.2016 0
Тазгодишното, тринадесето издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа" събра рекордните 2 397 920 лева за по-малко от два месеца. Кампанията стартира на 1-ви декември и към 25-и януари сумата вече надминава предишните издания от мандата на президента Росен Плевнелиев, коментират от кабинета на държавния глава.

Тазгодишното, тринадесето издание на благотворителната инициатива “Българската Коледа” събра рекордните 2 397 920 лева за по-малко от два месеца. Кампанията стартира на 1-ви декември и към 25-и януари сумата вече надминава предишните издания от мандата на президента Росен Плевнелиев, коментират от кабинета на държавния глава.

”Българската Коледа” се провежда под патронажа на президента от 2003 година насам.  Над 28 млн. лева са набраните средства от създаването на инициативата до сега. В тринадесетото издание на кампанията фокусът попадна върху подкрепата на децата в критично здравословно състояние, нуждаещи се от реанимация и интензивно лечение.

Резултатите от “Българската Коледа” 2016 бяха представени от началника на кабинета на държавния глава Деяна Костадинова. В тазгодишното издание се включиха над 3 074 индивидуални дарители, сред които и 435 компании и организации, които досега са превели по банков път, чрез ПОС терминал или през системата еPay 1 650 773 лeвa.

Около 54% от всички направени дарения са до 100 лева. Даренията от 5 000 лв. до 10 000 лв. и над 10 000 лв. са 2,2% от всички преводи и формират близо 55 на сто от събраната сума. В полза на кампанията до този момент са изпратени 747 147 кратки съобщения на стойност 1 лв., като дарената сума от тях е общо 747 147 лв.

„Всички дарения показват, че няма малка и голяма благотворителност - когато искаш да дариш, винаги намираш начин. Важен е жестът и желанието да бъдеш съпричастен с болката на другите“, каза началникът на кабинета на президента.

До момента в „Българската Коледа“ са постъпили 203 молби за подпомагане на деца. От тях близо 72% са за отпускане на средства за рехабилитация на деца с различни заболявания. Заявления са подадени и за осигуряване на помощни средства, отпускане на средства за закупуване на лекарства и за осъществяване на диагностика.

Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за осъществяване на лечението или рехабилитацията му, може да подаде документи за подпомагане от кампанията.

„Независимо че през 2016 г. инициативата е фокусирана върху подкрепата на децата в реанимация, Експертният съвет и Комисията към „Българската Коледа“, които винаги разглеждат всички постъпили заявления и ще вземат решение за необходимото и възможно подпомагане. Вратите на президентската институция са отворени за всички родители. Информация за реда за кандидатстване и нужните документи има на сайта на „Българската Коледа“, обясни Деяна Костадинова.

Молби се приемат целогодишно. Общо 18 лечебни заведения са подали заявления за закупуване на медицинска апаратура със средства от кампанията.

Новост в процедурата е, че след приетите промени в Закона за обществените поръчки в края на миналата година, разпределянето на средствата, събрани от кампанията вече ще става чрез обявяване на обществени поръчки.

„Надяваме се, че това няма да затрудни много нашата работа и ще се опитаме в рамките на сроковете за отчет на кампанията - 1 декември 2016 г., действително да имаме готовност да отчетем какво е направено в инициативата“, поясни Деяна Костадинова. Възложител на поръчките ще са тримата партньори в инициативата – Администрацията на президента, БНТ и Нова телевизия.

Дарителската сметка на „Българската Коледа“ е отворена целогодишно и средства за каузата продължават да се набират. Идентификацията на банковата сметка може да бъде намерена на сайта на кампанията. Средства могат да се даряват и с кратко съобщение от мобилен телефон на номер 1117.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или