Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ВАС и КЗП отново срязаха телеком, този път заради водоустойчиви телефони

ВАС и КЗП отново срязаха телеком, този път заради водоустойчиви телефони

Забраната за прилагането на нелоялната практика е издадена от Комисията за защита на потребителите и потвърдена от Върховния административен съд.

ВАС и КЗП отново срязаха телеком, този път заради водоустойчиви и удароустойчиви телефони. Според институциите, мобилният оператор посочвал частична информация за условията, при които дадено устройство може да издържи на потапяне във вода или на удар, което бе счетено за нелоялна търговска практика. Забраната за прилагането й е издадена от Комисията за защита на потребителите и потвърдена от Върховния административен съд.

Проверката по случая е показала, че телекомът не информира при продажба клиентите си, че представяният като водоустойчив и удароустойчивапарат остава невредим при потапяне на дълбочинадо един метър за не повече от тридесет минути и издържа на удар при изпускане от височина до един метър идвадесет сантиметра.

Тази съществени характеристики на са били посоченивърху етикета на телефона, в същото време обаче могат да бъдат от значение прирешението на потребителя за покупка, считат от КЗП. Освен това, по такъв начин се създаватпредпоставки впоследствие търговецът даоткаже рекламация в случай на проблем с мобилното устройство, възникнал приобстоятелства, които гаранцията не покрива, без потребителят предварително да ебил наясно с условията.

ВАС потвърди и друга забрана, наложена от КЗП, отново свързана с предоставянето на мобилни услуги. Друг оператор е установен да не информира абонатите си предварително за съществуването на такса при извършването на пожелана отабоната смяна на тарифния план.

При преминаване към по-високтарифен план, без да е информирал предварително, търговецът изисква заплащанена такса от 19,90 лв., установиизвършената по повод постъпила жалба на гражданин проверка на контролния орган.Заблудата следва от това, че в договора се предвижда възможността абонатът да преминава към друг тарифен план само спо-висока или равна месечна абонаментна такса и никъде не се посочва, че потребителят дължи пари за тази промяна.

Таксатаза въпросната услуга е обявена единствено на интернет страницата на оператора.Също така, всички съществени клаузи надоговора следва да бъдат изрично и изчерпателно уредени преди сключването му,гласи още становището на експертите, потвърдено от магистратите.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега