Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Включват военното крило на Хизбула в терористичния списък на ЕС

Включват военното крило на Хизбула в терористичния списък на ЕС

Страните от Европейския съюз се споразумяха да включат военното крило на Хизбула в терористичния списък на ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от dnes.bg. Агенцията, която се позова на дипломати, отбелязва, че това решение бележи голяма промяна в политиката на блока, мотивирана от безпокойството от дейността на ливанското шиитско движение в Европа.

Страните от Европейския съюз се споразумяха да включат военното крило на Хизбула в терористичния списък на ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от dnes.bg. Агенцията,  която се позова на дипломати, отбелязва, че това решение бележи голяма промяна в политиката на блока, мотивирана от безпокойството от дейността на ливанското шиитско движение в Европа.

"Постигнато бе споразумение за включване на Хизбула (в терористичния списък)", съобщи европейски дипломат. Трима негови колеги потвърдиха информацията. Външните министри на 28-те страни от ЕС са успели да преодолеят различията във вижданията, че подобно действие ще допринесе за дестабилизирането на Ливан, където Хизбула участва в управляващата коалиция на страната.  

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Ащън е предложила миналата седмица ЕС да признае за терористична организация военното крило на Хизбула, но да остави отворена вратата за преговори с политическото крило на ливанското шиитско движение. Пристигайки по-рано днес в Брюксел за заседанието на Съвета на ЕС по външни работи, британският външен министър Уилям Хейг заяви, че е настъпил моментът Европейският съюз да добави военното крило на ливанската шиитска организация Хизбула в списъка си с терористични организации, предаде от ИТАР-ТАСС.

Според Хейг след атентата в Бургас, "следите от който водят към Хизбула", няма друго решение. "Когато на европейска земя бъде извършен терористичен атентат, трябва да последват ответни действия", заяви той. В същото време Хейг счита, че "диалогът на ЕС с политическото крило на Хизбула трябва да продължи".

След като военното крило на Хизбула бъде включено в "черния списък", организацията няма да може да получава пари от поддръжници в Европа, а европейски представители няма да имат правото да се срещат с хора от групировката.

Проблемът е, че не съществува юридическото лице "военно крило на Хизбула", което означава, че при налагането на евентуални санкции евродипломатите ще трябва да разплетат връзките между различните части на Хизбула, за да бъдат ефективни ограниченията.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега