Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

В Бургас правят филиал на Съвета за високи технологии

В Бургас правят филиал на Съвета за високи технологии

Бургас е първият град в страната където се открива филиал на Обществения съвет за високи технологии.

Бургас е първият град в страната където се открива филиал на Обществения съвет за високи технологии. Това стана ясно по време на среща на представители на бизнеса, институциите местната и държавна власт, на висшите учебни заведения в Бургас. На срещата присъстваха председателят на Обществения съвет за високи технологии Пламен Вачков и членове на съвета, председателят на Българска академия на науките акад. Никола Съботинов, кметът на община Бургас Димитър Николов, областния управител Константин Гребенаров. Темата на дискусията бе "Търсене на нови форми за обединяване на науката и бизнеса. Възобновяеми енергийни източници".

Новоучреденият филиал на ОСВТ в Бургас ще работи в тясно сътрудничество с Института за регионални стратегии с пълното съдействие на Община Бургас и областния управител като  представител на държавата. Основните цели, които си поставиха участниците в срещата бяха да се привлекат сериозни инвеститори в региона за реализиране на проекти и производства свързани с иновативните технологии и възобновяемите енергийни източници. Беше поставен акцент върху фотоволтаичните системи като източник на електроенергия, което включва както изграждане на фотоволтаични паркове, така и на производства на компонентите, необходими за тях. Беше обсъдено и все по-широкото навлизане на електромобилите като екологичен и алтернативен транспорт и възможностите за производства и иневстиции в този нов и перспективен отрасъл.

По думите на Вачков за съжаление според направени анализи в момента страната ни изостава значително от прилагането и развитието на високи технологии и започваме да се развиваме екстензивно, а не интензивно, което може да се окаже фатално особено след приетата от ЕС стратегия до 2020 година където водещо е именно развитието на високите технологии. Причините за това изоставане е недофинансирането на науката и високите технологии през последните десет години.„У нас няма големи транснационални компании, а и до известна степен е сгрешен моделът на финансиране чрез европейски средства на малки и средни предприятия, а фактически там където може да се създаде наука е в големите организации”, посочи Пламен Вачков председател на Обществения съвет за високи технологии.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега