ГЕРБ печели от поскъпването на лекарствата?

Автор: "PoligrafF", от 20.03.2012 0
Лекарствата за онкоболни са поскъпнали средно с 386% само за година. Това показва справка на общинския съветник от БСП Георги Кадиев, който я публикува в профила си във Facebook.

Средно с 386% за година са поскъпнали лекарствата за онкоболните, сочи справка на общинския съветник от БСП Георги Кадиев, който я публикува в профила си във Facebook. В таблицата се вижда как от 8 лекарства срещу онкологични заболявания държавата губи 8.716 млн. лв само за една година, пише Dnes.bg.

Само за година всяко от тези лекарства е поскъпнало между 254 % и 497 %. Най-много се е покачила цената на Letrozole – с 497%, а най-малко на Buserelin – DDD – 254%. Кадиев представя сравнение на цената на всяко лекарство, постигната при търг, организиран от МЗ през 2010.

Само година по-късно, когато цените вече се определят по методиката на НЗОК и се ползват “референтни стойности”, т.е. обвързване на цените с цени в други европейски държави, се наблюдава огромен скок.

”Кой печели? Със сигурност производителите. С още по-голяма сигурност дистрибуторите. И с най-голяма сигурност управляващите от ГЕРБ. Именно подобни схеми захранват черни каси, с които после се купуват избори. Кой губи? Със сигурност болните, защото се купуват по-малко лекарства. Със сигурност близките им, защото добавят от семейния бюджет това, което е откраднато от здравната каса. И със сигурност всички ние като данъкоплатци, защото нашите пари захранват онези, които после искат да ни управляват. И всичко това само от 8 лекарства. Представете си какво става за цялата система на здравеопазването. Политиката е кауза. Не и за тях. За тях е пари. Доказателството - в числата в таблицата”, коментира Кадиев. 

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или