Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Гербери ще сезират Сметната палата по казуса с бюджета на Поморие

Гербери ще сезират Сметната палата по казуса с бюджета на Поморие

За седма поредна година отчета за изпълнението на бюджета на Община Поморие не се приема и всички общински съветници се питаме защо институции, като Сметната палата и Агенцията за финансов контрол не се заинтересуват от този факт. Това обявиха на пресконференция днес общинските съветници от ПП ГЕРБ-Поморие.

За седма поредна година отчета за изпълнението на бюджета на Община Поморие не се приема и всички общински съветници се питаме защо институции, като Сметната палата и Агенцията за финансов контрол не се заинтересуват от този факт. Това обявиха на пресконференция днес общинските съветници от ПП ГЕРБ-Поморие.

На брифинга присъства и народният представител Иван Алексиев. Той обяви, че групата на депутатите от ПП ГЕРБ от Бургаска област ще сезират Сметната палата по този казус. На 28 февруари 2011 г. беше приет бюджета на Община Поморие с рамка, след корекция, от 20 659 620 лева. Според обяснителната записка, с проекта за бюджет, общинското ръководство цели запазване на финансовата стабилност на Общината в условия на финансова криза.

„Но каква е тази стабилност като приключваме годината с близо 3 млн. лв. неразплатени сметки. Това потвърждава нашите опасения от преди година, че бюджетът е кух и приходите са надути. Тази година отново ни се предложи бюджет, с който вероятно г-н кмета на Община Поморие решава с общински пари да води предизборна кампания. Бюджет, в който приходната част се напасва според разходната. Ние сме единствената от черноморските общини, която увеличава рамката на бюджета. Това е бюджет, в който приходната част е нереално увеличена – например от концесии миналата година са събрани около 100 000 лв., а тази година се предвиждат 1 700 000 лв., т.е. 17 пъти увеличени и т.н.”, коментира общинският съветник от ПП ГЕРБ в Поморие Таня Адамова.

„Всичко това принуди общинските съветници да коригираме предложения бюджет. В години на финансова криза се залага на инфраструктура и социална дейност, а в Поморие това се случва само отчасти. Улиците ни са в кал, години наред живущите на десетки улици чакат благоустрояване, но напразно. Обратно на това ул. „Освободител”, и то само в частта, в която живее кмета на Община Поморие, бе благоустроена без това да е особено належащо”, допълни Адамова.

Съветниците съобщиха, че както в предходния бюджет, така и в този за 2011 г. не бяха заложени средства за неправителствени организации, които поддържат духовния живот в града. „Липсваха пари и за даровити деца, макар че имаме програма за тях. Не бяха заложени пари и за програма ин     витро. Всичко това се коригира от общинските съветници в Поморие. Община Поморие има наложена глоба за невнесен ДДС на стойност около 1 млн. лв., а тази година за това са заложени около 500 000 лв., т.е. за следващата година отсега имаме дефицит от половин милион лв”, съобщи Таня Адамова.

Според Иван Алексиев реалният бюджет на Община Поморие е 16 млн. лв. и след като бъде направена проверка от Сметната палата ще се разбере какви точно са реалните параметри. Народният представител сподели и незадоволството си от неизползването на възможността да се кандидатства по различни оперативни програми от Общината. „След като оперативните програми бяха отпушени от правителството на ПП ГЕРБ и всички общини започнаха да реализират различни проекти от Община Поморие са спечелени само два.  В момента не се работи по нито един от тях.  Единият е за две детски градини и Техникума по туризъм. Всичко по проекта е готово, но строително-ремонтните дейности така и не са започнали. Най-вероятно те ще стартират като част от предизборната кампания на настоящия кмет.  Другият проект, който Община Поморие е спечелила, е за разширяване на пречиствателната станция – там работата вървеше доста усилено, но сега отново предизборно утихна”, каза Иван Алексиев.

Той пресече спекулациите, че само кметове от ПП ГЕРБ печелят проекти като съобщи, че кметът на Карнобат, който е от БСП, до момента е спечелил 14 проекта. На въпрос дали Иван Алексиев ще е кандидата на ПП ГЕРБ за кмет в Поморие той отговори, че все още това не е ясно, защото има процедури за избор на кандидат, които все още не са стартирали в партията. Според Адам Адамов, който е общински ръководител на ПП ГЕРБ в Поморие, сигурно е, че партията ще има свой кандидат за кмет в морския град и няма да участва в коалиции с други формации.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега