Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Грипната епидемия чука на вратата, регистрираха първи смъртен случай

Грипната епидемия чука на вратата, регистрираха първи смъртен случай

Грипната епидемия чука на вратата. Редица области се намират в предепидемична ситуация, като Стара Загора, например. До седмица е възможно грипът да достигне епидемични стойности в няколко български региона, обясни главният държавен здравен инспектор - д-р Ангел Кунчев.

Грипната епидемия чука на вратата. Редица области се намират в предепидемична ситуация, като Стара Загора, например. До седмица е възможно грипът да достигне епидемични стойности в няколко български региона, обясни главният държавен здравен инспектор - д-р Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия.

Както вече Ви информирахме, прогнозите на епидемиолозите не се сбъднаха и щамът N3H2 “Швейцария” остана назад. Около 70% от регистрираните до този момент случаи са на добре познатия ни H1N1 “Калифорния”, още известен като “свински грип”, обясни д-р Кунчев. Разпространяват се и щамовете от тип Б - "Виктория" и "Пукет".

Най-много са случаите в диапазона между 15 и 30-годишна възраст. Въпреки това, най-застрашени от усложнения остават и малките деца, хората с хронични заболявания и възрастните хора.

В края на януари бе регистриран и първият смъртен случай за годината - 3-годишно момиченце от Стара Загора. То е издъхнало за няколко дни след усложнен случай на щама "Виктория". Д-р Кунчев отново подчерта, че не става дума за инцидент по вина на родители или лекари.

"Колкото по-рано се започне терапията, шансът да се избегнат смъртни случаи е по-голям. При всички вируси има риск от усложнения, пневмонии, енцефалити и други. При определени личности, когато те са в не добра кондиция, когато имунитетът им е засегнат и това съвпадне с грипна епидемия е много вероятно да се появят усложнения", обясни д-р Кунчев, подчертавайки, че усложненията не са случайност и винаги имат съпътстващи фактори.

Здравният инспектор посочи, че при случаи на грип трябва да останем у дома, да си осигурим спокойствие и лечение, да се обърнем към личния си лекар за помощ. Самолечението е напълно изключено, още повече с антибиотици.

"Вирусът се лекува с антивирусни средства, не с антибиотик. Антибиотикът не му влияе", поясни д-р Кунчев и добави, че комбинираното лечение с антивирусни и антибиотични препарати се прилага, най-вече при усложнения.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега