Децата и грипа - 5 важни съвета от педиатрите

Автор: "PoligrafF" , от 14.01.2020 0
Какви мерки да вземем, ако малчуганът се е заразил с грип?

Грипната вълна вече започна и заболеваемостта от грип и други вирусни инфекции наближава своя пик. Очаква се епидемични стойности да бъдат достигнати в началото до средата на февруари. Симптомите на грипа са висока температура, която може да достигне до 40 градуса, болка по мускулите, по ставите, болки в гърлото, суха кашлица, обилни секрети от носа. 

Вирусите са най-опасни за хората с хронични заболявания, но също толкова и за децата. Причините за това са няколко. На първо място - те представляват и най-рядко ваксинираната част от обществото, а учебните занятия в затворени помещения предполагат по-голям риск от заразяване-Освен това те са и по-склонни към усложнения заради по-крехкия си организъм.

В този ред на мисли, педиатрите отвъд океана напомнят следните пет съвета към родителите в сезона на грипа:

1. Най-важното е да различаваме настинката от грипа. И двете са причинени от вируси, но докато настинката се развива бавно, в рамките на няколко дни, то симптомите на грипа връхлитат изведнъж, но с много по-голяма сила, обяснява д-р Дан Бренан пред WebMD. Често срещани симптоми са висока температура, болки в мускулите и ставите, умора, сънливост, хрема, кашлица, главоболие, загуба на апетит.

2. Овладейте симптомите! Ако детето има опасно висока температура и не можете да се обърнете към лекар веднага, можете да вземете мерки като му дадете подходящ за възрастта му медикамент. Най-разпространените са тези на базата на ибупрофена. Сравнително безопасни са и медикаментите против кашлица и болно гърло като сироп и таблетки за смучене. Добре е обаче да се консултирате с лекар или фармацевт, преди да изберете продукт.

3. Потърсете лекарска помощ при първа възможност. Най-уязвими към усложнения са децата под 5-годишна възраст, както и тези с хронични заболявания. Но дори при първоначално леки симптоми, липсата на правилно лечение може сама по себе си да доведе до усложнения. Следете състоянието на малчугана и при засилване на симптомите или липса на подобрение, посетете отново педиатъра си.

4. Ако детето няма апетит, не го принуждавайте да яде, но се постарайте да е добре хидратирано. Това е особено важно, ако сред симптомите са висока температура, повръщане и диария. Чай, сок, супа, бульон ще помогнат да избегнете обезводняването. Ако детето е сънливо, не се притеснявайте да го събудите, за да му дадете малко вода или друга напитка.

5. Грипът е силно заразен. Освен това може да оцелее до 24 часа извън тялото. Затова е от особена важност да спазвате строга хигиена. Сополивите кърпички трябва да се изхвърлят веднага, кърпи и чаршафи да се перат регулярно. Същото важи и за ръцете на детето, както и за Вашите. Импровизираната “карантина” може да приключи едва след като детето не е имало висока температура в рамките на едно денонощие, без да взема медикаменти. Тогава се смята, че то вече не е заразно, дори да има остатъчни симптоми.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или