Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес е Международният ден на книгата и авторското право

Днес е Международният ден на книгата и авторското право

Датата е символична - смята се, че на 23-и април са починали Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка де ла Вега.

Днес е Международният ден на книгата и авторското право. Своеобразният празник на писаното слово е учреден през 1995 година от ЮНЕСКО. Датата е символична - смята се, че на 23-и април са починали Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка де ла Вега. На тази дата са родени или издъхнали и редица други световноизвестни писатели Морис Дрюон, Владимир Набоков, Халдоур Лакснес.

В Древността книгата представлявала шумерска глинена плоча с асиро-вавилонско клинописно писмо. Клинописът е едно от най-ранните познати форми на писмено изразяване, създаден приблизително около 3000 години преди Христа. Плочките със символите се изпичали на огън, за да се изсушат.

Освен глинените плочи, дървените също се смятат за предшественик на книгата. Използвани са предимно от римляните. Изписването върху тях е ставало с помощта на острие. С течение на годините плочките са били изместени от папируса, който е бил доста по-лек и лесен за пренасяне. 

Папирусовите книги са били навивани под формата на руло, тъй като закрепените един към друг няколко листа са достигали дължина около 10 метра. В резултат през епохата на елинизма в град Пергам е намерена алтернатива - пергаментът, който се прави от обработени животински кожи. След няколко столетия - през II в. сл. Хр., пергаментът също бива изместен от откритата в Китай хартия, който дълго време успява да укрие тайната на технологията й за производство. 

Следващият етап в развитието на книгите е появата на печатането. Преди него основният начин за разпространението на писменото слово е копирането му на ръка - ръкописът. В Европа началото на книгопечатането е поставено около 1445 г. от Йохан Гутенберг. Книгата навлиза в своята “индустриална” ера.

С развитието на индустриалната революция започват да се използват парни печатни преси. В началото на XIX в. с тях е възможно да се печатат до 1100 листа на час, но словослагателите могат да набират не повече от 2000 знака за същото време. Към средата на XX в. производството на книги в Европа надминава 200 хил. заглавия годишно.

В наше време все по-голяма популярност добиват и електронните и аудио книгите. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега