Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес е Световният ден на ромите

Днес е Световният ден на ромите

Празникът е учреден по време на първия Световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 г.

На днешния 8-и април отбелязваме Световния ден на ромите. Празникът е учреден по време на първия Световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 г. Този форум събира представители от 30 страни, които избират символите на етническата група: знамето и химна. Това позволява на ромите по целия свят да признаят себе си като като единна свободна нация.

Приет е химнът на ромите, песента „Джелем, джелем” („Пътувал съм, пътувал съм”). Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от цигански произход Жарко Йованович.

Приет е и флаг. Ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо небе и зелено поле. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

Приема се, че ромите произлизат от днешните Индия и Пакистан. Общият им брой по света е между 5 и 10 млн. души, но заради голяма част от все още странстващите представители на етническата група, точното преброяване е на практика невъзможно. Те говорят език, близък до панджаби и потохари.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега