Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Днес е Световният ден на сърцето

Автор: "PoligrafF", от 28.09.2019 0
Днес отбелязваме Световния ден на сърцето. Празникът е учреден през 2000 година и цели да информира хората по целия свят за сърдечно-съдовите заболявания и опасността, която те представляват. Те отнемат около 17,3 млн. животи всяка година, а техните причинители са много - тютюнопушенето, нездравословното хранене, алкохолът, липсата на физическа активност.

Днес отбелязваме Световния ден на сърцето. Празникът е учреден през 2000 година и цели да информира хората по целия свят за сърдечно-съдовите заболявания и опасността, която те представляват. Те отнемат около 17,3 млн. животи всяка година, а техните причинители са много - тютюнопушенето, нездравословното хранене, алкохолът, липсата на физическа активност.

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за нашата страна, като данните сочат, че в България на всеки 3-ма човека 2-ма умират от сърдечно-съдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност). Водещо е значението на атеросклерозата като основна причина за тяхната поява, развитие и настъпващи усложнения.

Медицинската наука разполага с ясни познания за рисковите фактори, чиято съвкупност води до поява и ускорено развитие на атеросклеротичния процес. Те могат да бъдат разглеждани като такива, които могат да се контролират и такива, каквито не могат да бъдат контролирани.

Рискови фактори, които не могат да се контролират

- Възраст;
- Пол - мъже над 45 години и жени над 55 години са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания;
- Наличие на роднини със сърдечно-съдови заболявания - мъже преди 55 години, жени преди 65 години са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Тези рискови фактори не могат да бъдат контролирани, но наличието им при определени пациенти повишава значително техния риск.

Рискови фактори, които могат да бъдат контролирани

- Високо кръвно налягане;
- Висок холестерол;
- Захарен диабет;
- Тютюнопушене;
- Затлъстяване;
- Обездвижване.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или