Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днешната операция по издирването на Боян Петров не даде резултат

Днешната операция по издирването на Боян Петров не даде резултат

Акцията за деня приключи. Действията по издирването на изчезналия алпинист ще продължи утре.

Днешната операция по издирването на Боян Петров не даде резултат. Това съобщи съпругата му Радослава Ненова в ефира на БНР. Трима шерпи достигнаха Лагер 1 под върха Шиша Пангма, но не открили и следа от изследователя. Акцията за деня приключи. Действията по издирването на изчезналия алпинист ще продължи утре.

Припомняме Ви, че Петров е в неизвестност от 3 май, когато времето рязко се е влошило и другите момчета от експедицията на българския изследовател слезли в базовия лагер. Той обаче останал в планината. На следващия ден открили палатката и спалния му чувал, но от него нямало и следа.

В ефира на Националното радио алпинистът Петър Атанасов коментира, че няма нищо тревожно в това, че палатката на Боян Петров е намерена празна, защото в този момент той може да е тръгнал да атакува върха. 

"Има вероятност да се е върнал в Лагер 3 и след това да е продължил да слиза надолу към местата на Лагер 2 и Лагер 1", допълни Петър Атанасов и изрази надежда алпинистът да е стигнал до палатката си. Като специалист по екстремни спортове Атанасов уточни, че на тази голяма надморска височина снежната пещера би била добро убежище, защото предпазва от студ и лавини.

"От друга страна обаче за алпиниста е много важно да разполага с гориво, за да си приготвя течности, защото на тази голяма надморска височина организмът не може без течности. Бързото обезводняване е много опасно", допълни Атанасов.

Връх Шиша Пангма е най-ниският и един от най-малко изкачваните осемхилядници. Той се намира в Тибет, на границата с Непал. Височината му е 8 013 м. Въпреки сравнително “ниската” си височина, той се смята за един от най-опасните. В исторически план човекът го е покорил най-късно - едва през 1964 година. В опита си да го изкачат са загинали 21 алпинисти.

Експедицията на Боян Петров в Хималаите стартира на 10-и април. Планът му бе да покори Шиша Пангма, след което да се качи и на “върха на света” - Еверест. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега