Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Добрата лична хигиена - сигурен щит срещу Хипатит А

Добрата лична хигиена - сигурен щит срещу Хипатит А

Във връзка с регистриран завишен брой заболявания от Вирусен хепатит А в някои региони на страната и увеличения риск от заразяване, от РИОКОЗ-Бургас ни съветват как да се предпазим от вируса.

Във връзка с регистриран завишен брой заболявания от Вирусен хепатит А в някои региони на страната и увеличения риск от заразяване,  от РИОКОЗ-Бургас ни съветват как да се предпазим от вируса.

Вирусен хепатит тип А е чревна инфекция, предизвикана от вирус, разпространяваща се чрез замърсени ръце, храна и вода, предимно засягаща детската възраст. Източник на заразата е болният човек, който е заразен 2-3 седмици преди появата на заболяването и 7-10 дни след това.

Инкубационния период на заболяването е дълъг - от 30 до 45 дни. Заболяването започва с грипоподобна симптоматика (температура, мускулни болки, гадене, повръщане, безапетитие, отпадналост и може да бъде оприличено с грипно заболяване. В по-късния стадий се наблюдава пожълтяване на кожата, очите, потъмняване на урината и обезцветяване на изпражненията.

В този стадий болният в повечето случаи не е заразен за околните. Голям брой от случаите протичат без поява на жълтеница, което способства за разпространение на инфекцията.

За предпазване от инфекцията е необходимо да се спазва добра лична хигиена, миене на ръцете преди всяко хранене, ранна диагноза и своевременна изолация на болните. Най-сигурният начин за предпазване от заболяването е имунизиране, което не е включено в списъка на задължителните имунизации. Ваксината се предлага в аптечната мрежа, от която може да бъде закупена.

Лицата преболедували от Вирусен хепатит тип А подлежат на диспансерно наблюдение за срок от 3 до 6 месеца, спазване на хранителен и физически режим. От началото на годината до момента са регистрирани три случая на вирусен хепатит в Бургас,  които ще бъдат уточнени след приключване на лабораторния резултат.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега