Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Доброволци градят защитни системи срещу хищници на Атанасовското езеро

Доброволци градят защитни системи срещу хищници на Атанасовското езеро

Преди началото на гнездовия сезон продължават усилията на природозащитниците да решат проблема с гнездящите по дигите на Атанасовско езеро птици и да ги предпазят от атаките на хищниците, които не се съобразяват със статута на резервата и навлизат в защитената територия, унищожавайки яйцата и малките на рибарки, саблеклюни и патици.

Преди началото на гнездовия сезонпродължават усилията на природозащитниците да решат проблема с гнездящите подигите на Атанасовско езеро птици и да ги предпазят от атаките на хищниците,които не се съобразяват със статута на резервата и навлизат в защитенататеритория,  унищожавайки яйцата и малкитена рибарки, саблеклюни и патици.

Наземнитехищници представляват една от най-големите заплахи за птиците в Атанасовско езеро.Най-голямо въздействие оказват чакалите и скитащите и изоставени от стопанитеси кучета, чиято численост непрекъснато се увеличава. Наред с тях допълнителнатежест имат и дивите свине, поровете и невестулките, язовците, скитащи котки идр.

Доброволци на Българско дружество зазащита на птиците (БДЗП) в  рамките напроект „Солта на живота“ изградиха нови защитни системи срещу наземнихищници, които включват метална мрежа опъната на дървени колове по протежениена дигата, която се ползва за гнездене, включително и по два метра навътре везерото, за да се предотврати достъпа на чакали, безпризорни кучета и др. повода.

Загражденията се правят от двете страни на дългите няколко километрадиги. Опитът от предишни години обаче показва, че само това няма да едостатъчно, затова природозащитниците монтират пред мрежите и електропастир,който работи със слънчеви батерии и отпъжда натрапниците.Но тъй като и това не гарантира 100%прогонване на хищниците се добавят плашила, различни светлинни, звукови ишумови дразнители.

Ученици от ОУ „Христо Ботев“ кв. Долно Езерово организирахаспециална творческа акция за изработване на „плашила“, които ще се поставят подигите на езерото. Наподобявайки човешко присъствие, плашилата са ефективенметод за пропъждане на чакалите и скитащите кучета.Инсталирането на системата от пасивназащита е консервационна дейност, която ще е в полза на застрашени видове птицикато дебелоклюни рибарки, кокилобегачи, саблеклюни и др.

Надеждата е усилията на всички, коитоса въвлечени в решаването на този сериозен проблем да се увенчаят с успех,защото създаването на добри и безопасни условия за гнездене на птиците са гаранция,че това са местата, в които ще се съхранят гнездовите колонии на тези застрашенибългарски птици.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега