Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

До дни изплащат обезщетенията на пострадалите фермери в Странджа

До дни изплащат обезщетенията на пострадалите фермери в Странджа

Порожанов заяви, че ще се възложи цялостен анализ за региона на Сакар и Странджа.

От следващата седмица започват да изплащат обезщетенията на пострадалите фермери в Странджа. Това стана ясно по време на парламентарния контрол днес, аинформацията бе изнесена от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов в отговор на въпрос, отправен от бургаските народни представители отГЕРБ.

От трибуната на НС ИванВълков попита какво представлява болестта чума по дребния преживен добитък, какбе установена в посочения район на Странджа, установен ли е източникът назаразата и механизмът на заразяване, и най-вече как ще бъдат обезщетенисобствениците на животни. Бургаският депутат обърна внимание и на начините на обезпечаванена млекопроизводителите, засегнати от заболяването.

След поредица от срещии заседания на МЗХ, БАБХ,  след обсъжданена предприетите мерки за ликвидиране на заболяването, както и финансовитенай-вече, вече са ясни и параметрите на обезщетения. Обезщетението на племенниживотни, за които се прилага развъдна програма е по оценка, по породнапринадлежност и развъдна стойност, и други показатели. За овцете по селекционенконтрол оценката е индивидуална за всяко животно – средната цена е 225 лв. Заовцете, които не са под такъв контрол, оценката е върната за ревизия, за дабъдат защитени по-добре пострадалите животновъди и се очаква да излезе, ноговорим за не по-малко от 150 лв.

Народният представителДиана Саватева, която осъществи и срещи с пострадали стопани от област Бургас,подчерта, че загрижеността от ситуацията е към целия регион, не само къмс.Кости. и затова е нужна стратегия за развитието на животновъдство.

„Днесстопаните чуха конкретните суми, които ще бъдат изплатени следващата седмица,това е важно за тях, за да имат възможност да възстановяват стадата си“, заявиСаватева.Министър Порожановпоясни и за средствата по държавна помощ de minimis за овцевъди и козевъди. Теса съгласно Регламент (ЕС) № 1408/2013 за регистрираните по Наредба № 3 от 1999г. земеделски стопани за 2018 г.

Първата схема „де минимис“ е насочена къмфермери от цялата страна, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки и е в размердо 8 274 336 лв. Ставката за подпомагане за една овца-майка и/или коза-майка ев размер на 7 лв. Помощта има за цел да компенсира животновъдите за изкупнатацена на суровото мляко от дребни преживни животни, и да намали затрудненията всектора. 

На заседанието бешеодобрен и финансов ресурс за държавна помощ de minimis за 2018 г. в размер на 1094 140 лв. за подпомагане на земеделски стопани, чиито животни са засегнати отболестта чума по дребните преживни животни в областите Ямбол и Бургас. Заобщините, в които има забрана за предаване и търгуване на овчето мляко помощтае в размер на 25 лв. на овца/коза.

За засегнатите от въведената едноседмичназабрана за цялата област преди излизане на разрешението на Брюксел зарегионализацията на мерките  от областнона общинско ниво подпомагането е в размер на още 7 лв. на брой животно.

В отговор въпроса занеобходимите мерки Порожанов, заяви, че ще се възложи цялостен анализ зарегиона на Сакар и Странджа. Стана ясно още, че ще се мисли и в посока търсенена начини за обезпечаване на разходите за съпътстващи дейности на общините привъзникване на подобна ситуация.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега