Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

До 1 май слагат "повдигнати" пешеходни пътеки

Автор: "PoligrafF", от 24.02.2012 3
До 1 май да се приложат изискванията на одобрените Указания за обезопасяване на пешеходните пътеки по пътищата, отворени за обществено ползване и по улиците в населените места. Това разпоредиха с подписването на заповед министрите Цветан Цветанов и Лиляна Павлова.

До 1 май да се приложат изискванията на одобрените Указания за обезопасяване на пешеходните пътеки по пътищата, отворени за обществено ползване и по улиците в населените места. Това разпоредиха с подписването на заповед министрите Цветан Цветанов и Лиляна Павлова.

В изискванията са предвидени допълнителни мерки за обезопасяване на пешеходната пътека с оглед своевременното й възприемане от водачите. Целта е предпазване на здравето и живота на пешеходците. Досега съществуващата нормативна уредба не е актуализирана от 1989 година.

В нея се забранява поставянето на неравности на улиците, по които се движи масов градски транспорт. Новите указания допускат това да става по предписание на службите, определени от министъра на вътрешните работи за контрол на правилата за движение, съобразно пътно-транспортната обстановка и съгласувано с администрациите, управляващи пътя.

Важен момент в подписаните указания е, че се допуска изграждането на „повдигната“ пешеходна пътека. Подробно са описани изискванията за организация на движението, сигнализацията и осветяването на пешеходните пътеки. Заповедта, с която се утвърждават указанията, е на основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията, § 18, ал.4 от Заключителните разпоредби на Закона за устройство на територията и във връзка с Решение № 946 от 2011 г. на Министерския съвет за одобряване на Национална стратегия за подобряване безопасността за движение по пътищата в Република България за периода 2011 - 2020 г.

Целта е там, където липсват съоръжения, пътни знаци и светофарни уредби или те не са поддържани добре, да се приведат в съответствие с изискванията за безопасност. Указанията визират пътища от републиканската пътна мрежа, за улици от първостепенната улична мрежа и за улици от второстепенната улична мрежа.

Контролът по спазването на указанията е възложен на органите на местно самоуправление, председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, директорите на СДВР и ОД МВР в страната.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или