Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Държавата отпусна 9 млн. лева за заплатите на мед. сестрите в училищата

Държавата отпусна 9 млн. лева за заплатите на мед. сестрите в училищата

"Допълнителните средства за повишаване на всички заплати до минимум 900 лв. ще бъдат осигурени през коригиране на стандарта за брой деца", уточниха от КНСБ.

Държавата отпусна още 9 млн. лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри в училищното и детското здравеопазване. Това съобщиха от КНСБ след разговори в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на финансите Владислав Горанов, на труда и социалната политика Деница Сачева и на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Допълнителните средства за повишаване на всички заплати до минимум 900 лв. ще бъдат осигурени през коригиране на стандарта за брой деца. Ще бъде направено изменение на една ключова наредба, която определя, че на 800 деца в училище се полага един здравен специалист. Ако преди 20 г. това е било актуално, сега е трудно постижимо", обясни Димитров и напомни, че разчетите на конфедерацията, обявени преди няколко дни, показват, че заплащането на 11-те хиляди медицински сестри, работещи в детски ясли и здравни кабинети в училищата, е между 610 и 1007 лв. Единственото позитивно изключение е община Бяла, където възнагражденията са 1260 лв.

По думите му, предстои преглед ясла по ясла, кабинет по кабинет, за да се коригират възнагражденията. Най-късно през април повишението на заплатите трябва да е факт.

Според данните на КНСБ  към момента заплащането от 900 лв. вече е постигнато за работещите в детски ясли в 26 общини. В 31 общини този ръст е постигнат и за медицинските сестри в училищните кабинети.

В София, където работят 2 хил. сестри в ясли и училищни кабинети, вече е договорен ръст от 264 лв. Между 610 и 700 лв. обаче продължават да вземат работещите в ясли в 40 общини. На това ниско ниво са все още и сестрите в училищните кабинети в 65 общини в страната.

По време на разговорите с правителството днес е договорена промяна и на наредбата, която определя цената на нощния труд. Постигнато е съгласие да бъде повишена четири пъти. От 2007 г. насам нощният труд е 25 ст. на час. С изменение на наредбата ще стане 1 лв.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега