Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Дянков: Финансовите правила дисциплинират политиците

Автор: "PoligrafF", от 02.03.2011 0
Стриктните правила за финансова стабилност не ограничават политиците, а ги дисциплинират. Необходими са ясни и законово подплатени принципи за спазване на фискална дисциплина, които да гарантират възстановяването на икономиката при излизане от кризата и да намаляват рисковете при бъдещи кризи.

Стриктните правила за финансова стабилност не ограничават политиците, а ги дисциплинират. Необходими са ясни и законово подплатени принципи за спазване на фискална дисциплина, които да гарантират възстановяването на икономиката при излизане от кризата и да намаляват рисковете при бъдещи кризи. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на публична лекция във Факултета по държавно управление „Джей Еф Кенеди” на Харвардския университет.

Когато в Европейския съюз започва да се води дебат за нуждата от по-стриктни общоевропейски правила, българското правителство излезе с идеята за пакт за финансова стабилност, посочи Дянков. Той представи пред студентите трите мерки в проекта, които обхващат ограничаване преразпределителната роля на държавата, гарантиране на балансирана бюджетна позиция и въвеждане усложнен механизъм за промяна на преките данъци чрез квалифицирано парламентарно мнозинство.

Един от уроците на кризата е, че когато общоевропейските правила не са залегнали и в националните законодателства, то няма гаранция че ще бъдат спазвани, каза по време на лекцията си Симеон Дянков. Българският финансов министър подчерта, че идеята е мерките от Пакта за финансова стабилност да залегнат в Конституцията на страната. Екипът на българското Министерство на финансите вече е започнало консултации с представените в парламента политически сили, включително опозиционните партии.

Последните три правителства на България установиха приемственост във фискалната политика на страната ни, отбеляза Дянков. Стремежът към подържане на ниски данъци, нисък държавен дълг и недопускане на големи дефицити осигуриха на България сравнително безболезнено преминаване през кризата. Поради исторически причини страната е била в лоша изходна позиция при влизането си в Европейския съюз и сега пред правителството стои задачата за постигане на средноевропейските стандарти на живот. Добрите ни макроикономически показатели предполагат по-бързо възстановяване и напредък, ако бъдещите правителства продължат да водят дисциплинирана финансова политика, каза Дянков. На пръв поглед идеята за конституционно заложени финансови правила е радикална, но на България и трябват смели и успешни решения. Когато става въпрос за икономическата сигурност на държавата, политиците трябва да преодолеят някои от традиционните различия по между си, подчерта Дянков в Харвард. България излиза стабилна от кризата, стои добре в регионален план и има добро бъдеще каза още вицепремиерът.

По-късно министър Дянков се срещна с представители на бизнеса от щата Масачузетс на вечеря, дадена в негова чест. Вицепремиерът представи възможностите за инвестиции в страната ни и ролята на България като експортно ориентирана икономика с достъп до пазарите в Европейския съюз и Близкия изток.

Днес министър Дянков ще посети Орландо, където му предстоят срещи с финансовия екип на метрополията и Комисията за икономическо развитие. По-късно вицепремиерът ще посети българският културен център и българската църква в града. За 18 часа местно време е предвидена среща с българските общности от Орландо, Тампа, Джаксънвил и околността .

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или