Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Д-р Милен Николов: Филмът на Георги Дракалиев е прекрасен!

Д-р Милен Николов: Филмът на Георги Дракалиев е прекрасен!

Вчера, в Дома на писателя, при голям интерес бе излъчен документалния филм „Концлагерът Трикери“, с автор бургаския историк Георги Дракалиев. Той съживява спомена за една непозната за съвременното общество трагедия, останала забравена, поради настъпилите политически промени след войните за национално обединение. А именно историята за първия концлагер в Европа, създаден от гърците на безплодния остров Трикери, в залива на гр. Волос, през юни 1913 г.

Вчера, в Дома на писателя, при голям интерес бе излъчендокументалния филм „Концлагерът Трикери“, с автор бургаския историк ГеоргиДракалиев. Той съживява спомена за една непозната за съвременното общество трагедия,останала забравена, поради настъпилите политически промени след войните занационално обединение. А именно историята за първия концлагер в Европа,създаден от гърците на безплодния остров Трикери, в залива на гр. Волос, презюни 1913 г.

Прожекцията бе организирана от Регионален исторически музей –Бургас, а поводът бе годишнината от завръщането на оцелелите затворници, коитоточно на 12 октомври 1913 г. слизат на българския Черноморски бряг.  Директорът на музея д-р Милен Николов, който представилентата пред присъстващите, заяви, че филмът е прекрасен и че описаните събитиятрябва задължително да станат достояние на колкото може по-голяма публика.

През месец юни 1913 г. избухва трагичната за България,Междусъюзническа война. В тази война България воюва срещу бившите си съюзнициГърция и Сърбия, които заграбват Македония, докато армията ни е заета в боеветев  Източна Тракия. България губи войната,тъй като същевременно е нападната и от Румъния и Турция.

В резултат на това от странатани са откъснати много земи, включително Македония, където започва терор надвсичко българско, с цел то да бъде погърчено или посърбено. Сред тазинационална катастрофа и многото лични и масови трагедии, историята зазагиналите на остров Трикери остава напълно забравена за поколенията. Още впървите дни на войната, българските учители, свещеници, книжовни дейци, селскии градски първенци от окупираната от Гърция част от Македония, както ипленените войници от българския гарнизон в Солун и др. са арестувани и заточенитам - около 7 000 души, а може би и много повече. Те са оставени без питейнавода и храна, под открито небе. В резултат на глада и болестите, там умиратхиляди невинни българи, а оцелелите се прибират във вид на ходещи скелети.

Авторът на филма Георги Дракалиев е потомък на един отзагиналите на Трикери български свещеници от Солунския край. Кадрите са заснетина самия остров, като са интервюирани и местни жители. Със същата цел епосетена и крепостта Паламида, в старата столица на Гърция Навплио, къдетолежат затворени българските офицери в онези трагични дни. Историята е разказанаединствено, чрез спомените на свидетели и участници в събитията, отразени вкнигите „Вартоломеевската нощ в Солун и героичната защита на българскатадружина“, 1913 г., „Българският гарнизон в Солун през 1913 г. (спомени)“ от неговиякомандир ген. Велизар Лазаров и „Гробовете на Трикери“, 1914 г. от чешкияжурналист Владимир Сис.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега