Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕС започва преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония

ЕС започва преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония

Председателят на комисията на ЕП по външни работи приветства решението на държавите членки.

Министрите на ЕС по европейските въпроси постигнаха споразумение във вторник за стартиране на преговорите за присъединяването на Албания и Северна Македония. Предстои решението да бъде одобрено и от държавните и правителствени ръководители в четвъртък.

"В разгара на кризата ЕС преодоля различията си и демонстрира истинска солидарност с нашите приятели и партньори. Приветствам закъснялото решение за започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, като същевременно съжалявам, че трябваше да чакаме досега за тази важна стъпка", коментира председателят на комисията на ЕП по външни работи Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия).

По думите му, моментът е подходящ да се работи по разширяване на Съюза, като основната цел е осигуряването на мир, стабилност, солидарност и свобода в Европа. Присъединяването на страните щяло да осигури и подходяща, гъвкава и ефективна подкрепа по Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП).

"В контекста на извънредната ситуация с COVID-19 приветствам предложенията за разширяване на обхвата на Фонда за солидарност на ЕС, за да включи извънредни ситуации в сферата на здравеопазването, като същевременно настоявам той да бъде достъпен и за всички страни от Западните Балкани. Трябва да предприемем необходимите допълнителни действия за укрепване на системите за обществено здраве и смекчаване на социално-икономическите последствия от кризата с COVID-19 в Западните Балкани", допълни Макалистър.


Припомняме Ви, че след като на срещата на върха на 17-18 октомври 2019 г. Европейският съвет за пореден път не успя да постигне съгласие за започване на преговори за присъединяване към ЕС с Албания и Северна Македония, Европейският парламент излезе с резолюция, с която изрази своето разочарование и подчерта, че и двете държави са изпълнили изискванията за започване на преговори за членство.

През февруари Европейската комисия публикува преработена методология за разширяване, която трябва да направи процеса на присъединяване към ЕС по-плавен, но и обратим, ако страните кандидати не изпълняват своите задължения.

Страните членки на ЕС, които се противопоставиха на започването на преговори, също получиха допълнителни гаранции, че на основните области като съдебната система, правата на човека, публичната администрация, върховенството на закона, свободата на медиите, управлението и борбата срещу корупцията ще се обръща сериозно внимание.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега