Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Европейският парламент ще гласува за осигуряване на 37 млрд. евро срещу кризата

Европейският парламент ще гласува за осигуряване на 37 млрд. евро срещу кризата

Това би осигурило общо 812 млн. евро за проекти за справяне с кризата.

Европейският парламент ще гласува днес на извънредно заседание да се даде на страните членки достъп до 37 млрд. евро от структурните фондове на ЕС за борба срещу кризата с коронавируса.

Предложението засяга европейските структурни и инвестиционни фондове, които осигуряват подкрепа за развитието на регионите в Европа, подпомагат рибарите и социални програми като преквалифициране на освободени работници.

Всяка година държавите в ЕС получават пари от тези фондове като предварително финансиране за проекти. Ако част от това предварително финансиране остане неизползвано, то трябва да бъде върнато в бюджета на ЕС през следващата година.

Страните от ЕС трябва да върнат почти 8 млрд. евро неизползвано предварително финансиране за 2019 г. Европейската комисия предлага те да запазят парите и да ги използват за нови проекти, облекчаващи ефекта от кризата с коронавируса.

Част от парите по проекти, финансирани от структурните фондове, се покрива от страните членки, а останалото се съфинансира от бюджета на ЕС. Делът на разходите, които поема ЕС, варира - ако даден проект засяга по-слабо развит регион, приносът на ЕС достига 85% от общата сума.

Парите, които страните членки ще могат да запазят, ще им позволят да покрият техния дял в проекти на много по-голяма стойност, като останалото финансиране ще дойде от бюджета на ЕС.

По изчисления на Комисията към осемте милиарда евро ще могат да бъдат добавени около 29 млрд. евро като съфинансиране от ЕС. Това прави общо 37 млрд. евро, които ще могат да бъдат използвани за инвестиции в регионите на ЕС.

Решението ще даде възможност на България да задържи 122 млн. евро неизползвано финансиране за 2019 г., което ще може да бъде допълнено с още 690 млн. евро от европейските фондове. Това би осигурило общо 812 млн. евро за проекти за справяне с кризата.

Осемте милиарда евро ще трябва да бъдат възстановени в европейския бюджет при приключването на програмите за периода 2014-2020 г., което се очаква да стане около 2025 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега