Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Етнографският музей посреща Еньовден с венец от "77 билки и половина"

Автор: "PoligrafF", от 14.06.2016 0
И тази година Регионалният исторически музей ще посрещне Еньовден с автентична възстановка на традиционни български ритуали. В Етнографската експозиция на ул. Славянска 69 ще бъде свит Еньовски венец от "77 билки и половина". Празникът ще започне в 10 часа на 24-и юни.

И тази година Регионалният исторически музей ще посрещне Еньовден с автентична възстановка на традиционни български ритуали. В Етнографската експозиция на ул. Славянска 69 ще бъде свит Еньовски венец от “77 билки и половина”. Празникът ще започне в 10 часа на 24-и юни.

В музея ще бъдат пресъздадени и елементи от обичая Еньова буля, информират от РИМ - Бургас. В старите времена по българските земи, на този ден всички моми се събирали в една къща и там обличали едно 5-6-годишно момиченце като булка: с дълга бяла риза и червена връхна дреха, наречена кават. Забулвали го с червено було. На главата му поставяли сребърна пара и венец от еньовче.

Една яка мома вдигала Еньовата буля върху раменете си и цялото шествие започвало да обикаля селото, нивите, градините, кладенците и чешмите. През цялото време момите пеели еньовденски песни. С тази ритуална обиколка те искали да измолят от Св. Еньо здраве и плодородие.

След обхождането, момите отвеждали Еньовата буля в същата къща, където са я стъкмили. Там започвали напяването на момините китки. Те били набрани от момите още предния ден и били оставени в едно бяло менче под трендафил, през нощта да ги видят и погалят звездите.

Еньовата буля изваждала една по една китките, в това време момите припявали, като наричали за какъв момък ще се омъжи съответната девойка. Накрая момите измивали лицето на Еньовата буля с водата от котлето, обличали я с нови дрешки и я връщали на майка й.

Еньовден е народен празник, честван на 24 юни – деня на лятното слънцестоене, който съвпада с християнския празник на Св. Йоан Кръстител. Празникът е известен и като Средилето, Ден на Слънцето и Летен Ивановден. Според старите български традиции на Еньовден започва далечното начало на зимата, дните започват да намаляват, а нощите – да стават по-дълги. В нощта срещу празника особена магическа сила придобива водата. Според вярванията, водата в реките и кладенците на този ден е лечебна, защото Слънцето се е окъпало в нея.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или