Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Изложба по повод 133 години от Освобождението на Бургас

Изложба по повод 133 години от Освобождението на Бургас

Уникална документална изложба ще даде старт на честванията по повод 133 години от Освобождението на Бургас. Тя е посветена на святата за морския град дата 6 февруари 1878 г. и 175 - годишнината от рождението на първия му кмет Нико Попов.

Уникална документална изложба ще даде старт на честванията по повод 133 години от Освобождението на Бургас. Тя е посветена на святата за морския град дата 6 февруари 1878 г. и 175 - годишнината от рождението на първия му кмет Нико Попов.

Експозицията ще бъде открита на 4 февруари /петък/ от 16.00 часа в Регионална библиотека "П. К. Яворов" /ул. "Булаир" № 10/ и може да бъде разгледана до края на месец февруари. 21 табла със снимки и документи проследяват героичните исторически събития от периода 1877 - 1878 г. и първите години от управлението на свободен Бургас.

 В изложбата могат да се видят Манифестът за обявяване на Руско-Турската освободителна война, преминаването на руските войски през р. Дунав, боевете при Свищов и Стара Загора, донесение за сформирането на "Летящ" отряд под командването на полк. Лермонтов за освобождението на Айтос, Бургас, Поморие и Несебър и бойният път на освободителите от Сливен до Бургас. Архивни фотоси разказват за ген. Столетов, ген. Лермонтов, цар Александър II, Поп Максим Фратев, посрещнал с хляб и сол руските освободители в Бургас и опълченците от Бургаския край, участвали в Освободителната война.

Любопитни са още - обръщението на М. Драгомиров към полковете на 14-та Пехотна дивизия - "Братя, нас ни назначиха първи да извършим преминаването на Дунав. ... Помнете, братя, че за нас нищо средно няма: или отвъд Дунава, или в Дунава.", както и автентичните ръкописи на ген. Столетов до Главното командване - "В боя при Стара Загора българите показаха, че могат да се бият и да умират като герои. ... От българина в кратко време може да стане отличен войник" или телеграмата на генерала от Шипка - "Духът на войската е превъзходен, а що се касае до българите, те няма да трепнат, дори ако ги изразходвам до последния човек". Специално място в експозицията е отделено за първия кмет на Бургас след Освобождението - Нико Попов.

Посетителите могат да се запознаят отблизо с любопитната му и богата автобиография, с първият бюджет на Бургаския градски съвет през 1879 г., подписан от Нико Попов, както и с документи, проследяващи същественият му принос за развитието и утвърждаването на свободен Бургас. Организатори на изложбата са Община Бургас, Териториален държавен архив - Бургас и Регионална библиотека "П. К. Яворов".

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега