Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Италиански лекари твърдят, че са открили причината за оглушаването на Бетовен

Италиански лекари твърдят, че са открили причината за оглушаването на Бетовен

През последните десетилетия различни експерти са изказвали хипотези относно причината за увредения му слух.

Тази година светът отбелязва 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен. Една от най-любопитните особености на талантливия немски композитор е фактът, че той оглушава още на 25 години. През последните десетилетия различни експерти са изказвали хипотези относно причината за увредения му слух.

Наскоро обаче италиански лекари изказаха обосновано предположение, че причината е отравяне с олово. През 2018-а година в клиниката уши-нос-гърло в Падуа пристигнала пациентка със сходни оплаквания. Освен отслабването на слуха й, тя страдала и от други симптоми като слабост, отпадналост и болки в областта на стомаха, предава "Forbes".

Изследванията показали завишени нива на олово. Източникът на отравянето бил стар тиган, който пациентката с години използвала. С течение на времето, керамичното покритие се изтъркало и при всяко използване, тиганът оставял следи от олово в храната й. След като започнала лечение и се отървала от тигана, пациентката се повлияла, но увреждането на слуха й било необратимо.

Специалистите от Падуа са убедени, че една от най-вероятните причини за оглушаването на Бетовен е именно отравяне с олово. В подкрепа на тезата им, изследване от 2005-а година на кичури от косата на композитора и парченца от черепа му е показало завишени нива на тежкия метал.

Според специалисти, източникът може да е стар оловен бокал или евтино вино, което Бетовен с години пиел. Историци изтъкват, че по онова време оловото често се прибавяло към напитки от по-долно качество, за да се подобри вкусът им. Както и при съвременната италианска пациентка, болките в стомаха и другите оплаквания на немския композитор отшумели, когато спрял алкохола.

Предположението на специалистите все пак е хипотеза, която не би могла да бъде доказана, подчертават от "Forbes". Въпреки това, предположението е едно от най-добре обоснованите и пасващи с изследваните до момента факти за живота и здравословното състояние на Бетовен.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега