Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Българите са пазарували по-активно на "предварителния" Черен петък

КЗП: Българите са пазарували по-активно на "предварителния" Черен петък

Едва 7 са жалбите на същинския Черен петък – 29 ноември, и в последвалите ги събота и неделя

Около 40сигнала са постъпили в Комисията за защита на потребителите във връзка спокупки от кампанията Черен петък, обяви председателят Димитър Маргаритов вефира на Bloomberg TV Bulgaria. По-голямата част от оплакванията – близо 30, саподадени в периода 22-28 ноември, тъй като много от търговците тази годинаизтеглиха и анонсираха кампанията си по-рано.

"Едва 7 са жалбите на същинския Черенпетък – 29 ноември, и в последвалите ги събота и неделя. Това е индикация, чепо-активно са пазарували хората на 22 ноември и в дните след това. Така, че – изтегленакампания, но и добре ориентирани потребители, които са избързали да севъзползват от направените анонси за намаления", коментира Маргаритов.

"Едно от най-честите оплаквания е свързано с това, чехората са се почувствали излъгани от фалшивия процент намаление. Доста от тяхпоказват една завидна грамотност, тъй като са наблюдавали динамиката в ценатана определени стоки, които са набелязали, че ще си купят. Когато идва моментътда се получи реалното намаление, виждат нещо различно. Или процентът неотговаря като стойност на това, което се получава накрая, или че цените на тезистоки няколко дни преди кампанията се завишават и се прави мнимо намаление",обясни председателят на КЗП.   

Други сигнали са свързани с неправомерни опити натърговци да ограничат правата на клиентите си във връзка с гаранционнатаотговорност на стоките, правото на отказ от онлайн покупка в 14-дневен срок ипр. Според Маргаритов подобни опити за заобикаляне на нормативната уредба немогат да се опрат на здрава логика, тъй като предлаганите стоки не са спо-различни характеристики, а става дума за икономически модели, заценообразуване в рамките на свободен пазар и всички записани в закона права изадължения остават валидни.

"В рамките накампанията се купуват предимно дрехи и обувки, битова електроника, козметика ипарфюмерия, както и детски играчки", посочи още Маргаритов. На финала на разговора той прогнозира, че продажбите вкампанията за Коледа и Нова година ще надминат тези по време на вече отмиващияЧерния петък.

„Все по-популярен е Черният петък, но българският потребителобича, когато наближат Коледните и Новогодишните празници, почти в последниямомент да отиде за подаръци, да осигури всичко необходимо за празничната трапеза,Така, че очаквам много сериозно оживление от средата на месеца нататък“, казатой и призова хората по-рано да се ориентират относно покупките, за да иматповече време за своя избор, а търговците да бъдат коректни и да организират грижливосвоята логистиката, за да могат реално да продадат и доставят това, коетопредлагат за продажба. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега