Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

КЗП: Засегнатите от лошото време пътници, могат да поискат компенсация

Автор: "PoligrafF", от 28.02.2018 0
"Можете да поискате пари за допълнителните разходи, които сте направили, ако не са се погрижили адекватно за Вас".

”Засегнатите от усложненията с полетите в резултат от лошите метеорологични условия пътници, които считат че правата им не са удовлетворени съгласно действащия за Европейския съюз Регламент, могат да претендират за възстановяване на направените допълнителни разходи за това, което им се полага – храни, напитки, настаняване”. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред камерите на bTV.

Пасажерите могат да се информират на какво имат право в такива случаи и чрез поместения на сайта на Европейския потребителски център – България електронен калкулатор, като въведат дестинацията на полета и конкретната ситуация – отменен, закъснял полет или друго.

”Необходимо е да се пазят документите, включително и за евентуални допълнителни разходи”, обърна внимание Маргаритов. При извънредни ситуации, като настоящата, авиокомпанията е длъжна да положи необходимите грижи за пасажерите, но по Регламент те нямат право на допълнително парично обезщетение. Независимо от това, „ако има противоправно поведение на самата авиокомпания, хората могат да я съдят за всички претърпени вреди, в това число и ако се са наложили медицински прегледи или закупуване на лекарства, защото този престой е повлиял на здравословното им състояние”, обясни председателят на КЗП.

”Това е изключително неприятен случай, който се дължи преди всичко на лошото време и на това, че пилотът на този конкретен самолет е взел решение да отиде към това летище. В същото време, на Летище София са кацнали 6-7 самолета. Според него Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация” трябва да се свърже с агенцията в Ирландия, където е базирана тази компания, за да бъдат установени причините за това решение и произтичащите от това усложнения – премаршутирането, забавянето на храна, напитки, настаняване и т.н.”, коментира Маргаритов ситуацията с кацналия на румънското летище „Тимишоара” полет от Лондон. Той добави обаче, че е важна преди всичко безопасността.

„Един самолет трябва да кацне, това е първото и задължително условие. Но оттам нататък следват всички онези задължения, които по Регламент авиокомпанията има – независимо от това дали е нискотарифна или високотарифна, тъй като те действат съгласно общата европейска рамка”, допълни председателят на КЗП.

Когато има голямо закъснение и премаршутирането е трудно заради лошите метеорологични условия, хората имат право на настаняване. При закъснение на полета с повече от пет часа, потребителите имат право да се откажат от пътуването, като получат обратно парите си за билета и сами да организират своето придвижване. Също и да получат обезщетение от порядъка на от 250 до 600 евро в зависимост от дестинацията и нейната дължина, разясни още Маргаритов.

„Пътниците трябва да опитат да получат помощ от самото летище. Да се обърнат към авиокомпанията, ако правата им не са удовлетворени съгласно Регламента, а тя трябва да отговори до шест седмици. Ако не срещнат съдействие, да се обърнат към КЗП или ЕПЦ - България”, обясни още шефът на Комисията.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или