Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

КЗП: Оплакванията от телекомите преобладават, но често намират решения

Автор: "PoligrafF", от 26.09.2016 0
Дефектни устройства, подвеждаща информация при сключване на договор, получаване на непоискани платени SMS-и, надписване на сметки и некачествена услуга са най-честите оплаквания, с които гражданите се обръщат към Комисията за защита на потребителите (КЗП). Те представляват около 40% от постъпващите над 20 000 жалби и сигнали на годишна база.

Дефектни устройства, подвеждаща информация при сключване на договор, получаване на непоискани платени SMS-и, надписване на сметки и некачествена услуга са най-честите оплаквания, с които гражданите се обръщат към Комисията за защита на потребителите (КЗП). Те представляват около 40% от постъпващите над 20 000 жалби и сигнали на годишна база.

Това съобщи председателят Димитър Маргаритов в ефира на bTV. По думите му, най-много оплаквания има за неизправни телефони, таблети и лаптопи. Един от казусите, който възниква с тях, е свързан с отказа на търговеца да признае гаранцията с аргумента, че върху устройството е въздействано от потребителя по нерегламентиран начин (намокрено, изпускано и др.).

Маргаритов обясни, че при приемането на апарата за ремонт потребителят трябва да настоява телефонът да бъде диагностициран и да бъде вписано състоянието му в регистъра за рекламации, за да няма спор впоследствие относно вида, в който е прието и предадено. Той подчерта и това, че при всяко разногласие по отношение възникването на повредата, по закон в първите шест месеца от двугодишната гаранция търговецът е този, който трябва да докаже, че има въздействие върху устройството от страна на ползвателя иначе дефектът се счита за производствен.

Практиката показва, че гражданите често сигнализират за пореден проблем с устройствата си. По закон при три ремонта в рамките на двугодишната законова гаранция и нов дефект потребителят има право да претендира за разваляне на договора и връщане на парите. Затова е важно да се пазят всички сервизни протоколи, защото те удостоверяват броя на извършените ремонти.  

Маргаритов каза още, че наскоро комисията е забранила нелоялна практика, свързана с изпращане на непоискани кратки текстови съобщения за игри, хороскопи, новини, прогнози и пр., които се таксуват значително по-скъпо от обичайното. Важно е потребителите да знаят, че дори и при подписването на договора си за телекомуникационна услуга да са заявили желанието си да получават такива съобщения, във всеки един момент могат да се откажат безплатно от тях.

Това е възможно да стане чрез всички налични комуникационни канали, като най-добре е да го направят писмено, на физически носител (чрез SMS, платформата на оператора в Интернет или хартиено заявление), за да може да бъде доказано при евентуално възникване на спор по този въпрос впоследствие.

Председателят на КЗП обяви, че се очаква скоро и третият мобилен оператор да намали неустойките при предсрочно прекратяване на срочни договори при същите условия, които другите два телекома след намесата на контролния орган възприеха в своята практика  преди време. Маргаритов потвърди, че в резултат от произнасяния на комисията телекомите вече нямат право да спират предоставянето на услуги по договори, по които потребителят е изряден платец, заради това, че например не си е платил таксата за друг телефон или за интернет по друг договор. Той припомни и това, че потребителят не е длъжен да заплаща сметка, която е оспорил докато търговецът не се произнесе по жалбата му.  

В заключение Маргаритов акцентира, че промени на общите условия към вече сключен договор са възможни само при взаимно съгласие на страните. Търговецът е длъжен в 7-дневен срок да уведоми абонатите си за направените изменения. Клиентът има 30 дни, в които да реши и информира доставчика дали приема новите условия, дали избира договорът да се изпълнява по старите или желае да го прекрати, като в този случай няма да дължи неустойки.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или