Какво всъщност означава "Иновативно училище"?

Автор: "PoligrafF", от 26.10.2016 0
Отвъд атрактивно звучащия термин, какво означава всъщност това?

На октомврийската си сесия Общинският съвет на Бургас одобри създаването на ново основно училище в града. То ще се помещава в сградата на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа, в сърцето на Бургас. Очаква се, по предложение на кмета Димитър Николов, учебното заведение да кандидатства за “иновативно училище”. Но отвъд атрактивно звучащия термин, какво означава всъщност това?

Иновативните училища са училищата на бъдещето, смятат от МОН. Те попадат под контрола на новия Стандарт за институциите в системата на предучилищното и училищното образование, който за първи път въвежда това понятие. За да бъде едно училище иновативно то трябва да докаже, че:

- има възможност да повиши качеството на образованието като разработва и въвежда иновативни елементи в организацията и съдържанието на обучението;

- да организира по нов начин управлението, обучението и образователната среда;

- да използва нови методи на преподаване;

- да разработва по нов начин учебното съдържание, програмите и плановете.

Крайната цел на този нов модел е да “разчупи” училището като концепция, да го направи по-привлекателно за учениците, по-приятна работна среда за учителите и да изпробва в реална среда модерните практики, които все още не намират своето място в образователната ни система.

Когато идеята бе представена през май т.г., от МОН дадоха пример за иновация с учебно заведение, където има сериозни проблеми с успеха и отсъствията. Причината - в региона, в който се намира училището, има групи ученици с по-ниски от средните възможности, включително тези, които нямат добри познания по български език.

Там могат да се приложат различни иновативни средства за най-малките, така че те да бъдат ограмотени. За целта могат да се използват електронни продукти за развитие на речта, повече игрови прийоми, песни, упражнения за стимулиране на положителни емоции.

Друг начин да се разнообрази учебният процес е с промяна на учебната среда. Вместо в прашната класна стая, по някои предмети децата да карат часове извън училището - в музеи, в парка, сред природата.

В едно иновативно училище може да се промени самата организация на учебния процес, като се започне от учебното време. Може часовете, които сега стандартно са по 40 минути, да бъдат организирани примерно в блокове по 100 минути за изобразителното изкуство.

За да получи статута “иновативно училище”, ОУ “Александър Георгиев - Коджакафалията” ще трябва да премине през специална Комисия към МОН, в която влизат психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната общност, лица с доказан опит при създаване и приложение на иновации в областта на образованието, науката и технологиите.

Проектите ще бъдат разгледани до 31-ви януари. Ако Бургас се вмести в този срок, през учебната 2017/2018 новото основно училище ще отвори врати с този статут.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или