Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Климатиците - рисковете за здравето и как да ги избегнем

Автор: "PoligrafF", от 12.07.2019 0
В офиса, у дома, в кафенето/ресторанта, в колата... навсякъде вече сме снабдени с климатици, които да направят живота ни по-лек в горещите летни дни.

В офиса, у дома, в кафенето/ресторанта, в колата... навсякъде вече сме снабдени с климатици, които да направят живота ни по-лек в горещите летни дни. До голяма степен разхлаждащите системи са полезни - предпазват ни от дехидратация и топлинен удар, държат ни по-жизнени и продуктивни, осигуряват ни повече комфорт и спокойствие. Но множество изследвания показват, че устройствата може да имат и негативни ефекти върху здравето ни. Подготвили сме Ви списък с някои от най-обсъжданите рискове и начините, по които можем да ги избегнем.

Замърсителите на въздуха в затворено помещение може да се увеличат в пъти, в сравнение с тези навън. А това се отразява зле на цялостното ни здравословно състояние. Полени, плесени и други вредители са сред най-разпространените рискове от прекомерната употреба на климатици, ако с тях не се борави правилно.

Специалистите съветват да следим внимателно упътванията на производителя и да почистваме редовно филтрите на климатика. Ако са достъпни, можете да го направите и сами. В противен случай, се доверете на техник. Чистите филтри помагат и в блокирането на алергените, които предизвикват симптоми на сенна хрема.

Освен това е добре помещението да се проветрява по няколко пъти на ден, за да се осигури достатъчна циркулация на въздуха. По този начин ще поддържате нивото на кислород и ще избегнете разпространението на вируси.

Макар ниските температури да ни предпазват от дехидратация, тъй като не се потим прекомерно, климатиците в действителност изсушават въздуха в помещението. Това се отразява на кожата и лигавиците ни и може да доведе до неприятни реакции и състояния. За целта е добре да си набавим подходящи хидратиращи кожата продукти.

Важна е и хидратацията на дихателните пътища. За целта можете да поставите специално устройство, което да поддържа влажността в стаята, или да овлажнявате по друг начин въздуха (чрез аквариуми, съдове с вода, фонтани и др.).

Рязката температурна разлика между помещението и слънчевия ден навън може има вредни ефекти върху тялото Ви. Тя не бива да надвишава 10 градуса по Целзий, съветват здравните портали, т.е. при настройване посочете не по-малко от 20-25 градуса. Освен това, избягвайте т.нар. “опасна зона” - трите метра около климатика. Това ще Ви спаси и от болезнени схващания.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или