Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кои са най-честите кибератаки, свързани с коронавируса, и как да се справим с тях?

Кои са най-честите кибератаки, свързани с коронавируса, и как да се справим с тях?

Ето какво съветват от Европейските институции.

Всички международни и национални институции алармират за повишен риск от кибератаки във връзка с пандемията от Covid-19. Ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса ни карат да прекарваме повече време онлайн - или за да работим дистанционно, или за да следим последните новини. Кризата също така засилва стреса, което понякога ни кара да забравяме за опасностите онлайн.

Ето какво съветват от Европейските институции:

Кои са най-често срещани методи на кибератаки, свързани с коронавируса?

§ Фалшиви съобщения или линкове, представящи информация за чудодейни лечения, карти за разпространението на вируса, искания за дарения, имейли от името на здравни организации. В действително те водят до зловредни сайтове или съдържат зловреден код.
§ Фалшиви съобщения или обаждания уж от Microsoft, Google Drive или други, които изискват Вашето потребителско име и парола, като предлагат "помощ" или заплашват с временно затваряне на профил.
§ Фалшиви съобщения за несъществуващи доставки.


Как мога да се защитя онлайн?

Европейският съюз упражнява натиск върху телекомуникационните оператори да гарантират ефективна защита на мрежите си  срещу кибератаки. Много мерки за защита можете да вземете и лично Вие:

§ Бъдете подозрителни към имейли, обаждания и съобщения, които не са по Ваша инициатива, особено ако те използват кризата, за да Ви притискат да заобиколите обичайните процедури за сигурност. Киберпрестъпниците знаят, че често е по-лесно да заблудят човек, отколкото да хакнат добре изградена система. Не забравяйте, че банките и други организации няма никога да Ви карат да разкриете паролата си.

§ Обезопасете мрежата си вкъщи. Не разчитайте на парола по подразбиране за Wi-Fi мрежата: променете я. Ограничете броя на свързаните в мрежата устройства и допускайте само такива, които познавате.

§ Подобрете паролите си. Използвайте дълги пароли, които включват комбинация от числа, букви и специални символи.

§ Защитете устройствата си. Не забравяйте да актуализирате всички системи и приложения, инсталирайте антивирусен софтуер и го обновявайте.

§ Бъдете нащрек с други членове на семейството и с гости. Децата Ви могат по погрешка да изтрият или да променят информация или дори да заразят Ваше устройство, затова не ги допускайте до устройства, които използвате за работа.

§ Още съвети можете да откриете на сайта на Агенцията на ЕС за киберсигурност.


Какви са европейските мерки, които се предприемат за безопасен интернет?

Европейският парламент е приел мерки за безопасност и надеждност на мрежите и информационните системи предвид на важната им обществена роля.

Европейски институции и органи като Комисията, Агенцията на ЕС за киберсигурност, Европол и екипа за отговор на информационни инциденти и заплахи CERT-EU следят за злонамерени действия, информират и защитават хората и бизнеса.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега