Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Крумова: Всеки ден в страната стават средно по 18 произшествия на пътя

Автор: "PoligrafF", от 08.05.2019 0
В момента ООН отбелязва Световна седмица за безопасност по пътищата.

”Всеки ден в страната ни стават средно по 18 пътно-транспортни произшествия, а при 10% от тях се стига до фатален край за някой от участниците”. Това каза председателят на държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова по време на пресконференция по повод стартирането на Световна седмица за безопасност по пътищата, която ООН отбелязва в периода 6 – 12 май. По думите ѝ ежегодно в Европейския съюз загиват средно по 25 хил. души при инциденти на пътя, въпреки че страните в общността са сред първенците по пътна безопасност в света. 

”Факторите за черната статистика са много – несъобразяване на скоростта или на пътно-транспортната ситуация, състояние на инфраструктурата или автомобила, употребата на алкохол или забранени субстанции, и други”, посочи Крумова и допълни, че през годините институциите и неправителствения сектор предприеха редица мерки за повишаване на пътната безопасност. В резултат се наблюдава и 10% намаление на жертвите при пътни инциденти през изминалата година.

Тя представи част от функциите и компетенциите на новата институция и акцентира, че основен цел в нейната работа е подобряване на координацията и активен диалог с неправителствения сектор. По думите й, в момента ДА „Безопасност на движението“ прави цялостен анализ на пътната безопасност в страната.

”До този момент подобни оценки са правени до голяма степен „на парче“ спрямо компетенциите на различните институции. Ние искаме да обхванем всички аспекти – от момента, в който човек получава първите си знания за организацията на движението; през обучението по шофиране; стандартите за безопасност при пътното строителство; мерките за контрол и санкции и всички останали аспекти“, обясни Малина Крумова.

Тя посочи, че в резултат на този анализ ще се предложат комплексни мерки и нормативни промени за повишаване на пътната безопасност. Паралелно с това се систематизира дейността на областните и общински комисии по проблемите на безопасността на движението по пътищата и започва работа по подготовка на нова стратегия по пътна безопасност за периода 2021-2030.

”Искаме и да променим подхода - от концентрация на ПТП към оценка на риска от ПТП и предотвратяването му. С други думи, вместо да се анализира къде се наблюдава концентрация на произшествия и след това да се прилагат мерки за ограничаването им, да използваме международния опит и да правим предварителна оценка на риска и така да не допускаме инциденти, които могат да се избегнат“, обясни председателят на държавната агенция. Сред другите мерки, по които институцията работи е засилване и разширяване на обхвата на одита на пътната безопасност.

Мисията на седмицата за безопасност по пътищата е да покаже добри примери за силно лидерство в рамките на правителства, международни агенции,  правителствени организации, фондации, училища и университети, частни компании и други. Безопасността по пътищата е ключова цел на ООН, като до 2020 г. е заложна цел за намаляване на жертвите в световен мащаб с 50% спрямо 2015 г.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или