Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Късите светлини стават задължителни и през деня до дни

Късите светлини стават задължителни и през деня до дни

За да се ограничи броя на злополуките през есенно-зимния период от КАТ въвеждат задължително използване на къси светлини и през деня.

За да се ограничи броя на злополуките през есенно-зимния период от КАТ въвеждат задължително използване на къси светлини и през деня. Акция "Светлина" стартира на 1 ноември. Статистиката през годините сочи, че заради мокрите настилки и ранното смрачаване през есента и зимата се увеличава броя на злополуките. От полицията посочват, че често причина за катастрофи стават неизправни фарове и липсваща или неефективна светлоотразителна сигнализация, недостатъчно улично осветление и хоризонтална маркировка.

Намаляването на светлата част от денонощието, при запазена висока интензивност на движението, води до нарастване на пътната аварийност в тъмната част на денонощието, като  относителният дял на загиналите пешеходци достига до 35 % от всички убити при пътнотранспортно произшествия, посочват от КАТ. Акция "Светлина" ще се проведе от  1.11. до 21.11.2010 г. на територията на цялата страна. Акцията има за цел, чрез интензивна контролна и превантивна дейност да насочи вниманието на обществеността към специфичните рискови фактори за пътни злополуки в есенно-зимния период.   По време на акцията ще се извършва засилен  контрол по изправността на осветителните системи и сигнализация на пътните превозните средства - включително тези на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др.

Освен изправността на осветителните системи, контролните органи ще проверяват  състоянието на гумите и изправността на устройствата за почистване на предно стъкло и др., като на нарушителите ще бъдат налагани на санкции по Закона за движение по пътищата, някои от които са: за управление на автомобилс износени гуми – отнемане на 6 контролни точки и 50 лв. Глоба,  за неизправни светлини и светлоотразителна сигнализация - отнемане на 5 контролни точки и глоба от 20 до 150 лв., за управление на технически неизправно МПС– отнемане на 5 контролни точки и глоба от 20 до 150 лв.

Съвместно с представители на Общините и пътната администрация ще се извърши преглед на състоянието на уличното осветление, пътната настилка,  хоризонталната и вертикална сигнализация и ще се предприемат мерки за отстраняване на повредите и сигнализиране на  местата с повишена опасност от катастрофи с през есенно-зимния период.  На база съвместните проверки, ще се изготвят конкретни предложения към съответните ръководства на органите на местното самоуправление  за осветяване на най-невралгичните места  от уличната мрежа – улични отсечки, уязвими кръстовища, спирки на обществения транспорт, пешеходни пътеки и др.

Съвместно с общините ще започне извършването на прегледи и на светлинната и светлоотразителна сигнализация на пътните превозни средства с животинска тяга и малогабаритната селскостопанска техника, които ще продължат и след периода на акцията.   По време на операцията  техническите центрове на СБА, който е партньор на МВР в превантивната акция,  ще извършват безплатно регулиране на фаровете на МПС и ще дават техническа консултация по изправността на осветителните и спирачните системи.     

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега