Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Лаймската болест - или какво може да ти причини един кърлеж

Част 2
Автор: "PoligrafF", от 26.04.2011 0
Лаймската болест е една от най-разпространените предавани с кърлежи инфекции в България. Ежегодно в страната се регистрират 600-700 случая. През 2010г. в Бургаски регион бяха регистрирани 11 случая, a за 2009г. 8 случая.

Лаймската болест е една от най-разпространените предавани с кърлежи инфекции в България. Ежегодно в страната се регистрират 600-700 случая. През 2010г. в Бургаски регион бяха регистрирани 11 случая, a за 2009г. 8 случая. Предполага се, че броят на действително заболелите е много по-голям. Клиничната картина мoже да имитира редица заболявания.  

Лаймската болест протича в три основни стадия. Първият стадий започва след инкубационен период от 3 до 30 дни и се характеризира със зачервяване на кожата с диаметър по-голям от 5см. на мястото на ухапване от кърлежа, което бързо се разширява. Паралелно със зачервяването може да се изяват и други симптоми на Лаймската болест, като увеличени лимфни възли на мястото на ухапването, болки в мускулите и ставите, отпадналост, повишена температура, невралгия, главоболие /грипоподобно протичане/. Симптомите могат да отзвучат и без специфично лечение, но причинителят остава в организма и заболяването може да прогресира.  

Вторият стадий се развива месеци след инфектирането. В тази фаза пациентите чувстват умора, имат проблеми с концентрацията и световъртеж. Типични са кризите и епизодите със силно учестен пулс. Манифестира се с някои от следните клинични прояви – неврологични, ставни, очни, сърдечни, кожни и др.  

Третият стадий включва усложненията от нелекуваната Лаймска болест изразяваща се с хронични проявления на кожата, ставите и зрителния нерв. Лечението на Лаймската болест се определя от стадия на болестта. Препоръчва се високи дози антибиотици и при нужда повтаряне на лечението вместо продължителна терапия. Възможни са рецидиви предизвикани от запазени в организма причинители.  

Профилактика на ухапване от кърлеж:

-          Избягвайте навлизането в райони с гъста растителност!

-          Носете предпазно облекло: дълги и стегнати крачоли и ръкави на дрехите в светли цветове, за да се виждат полазелите кърлежи!

 -          Използвайте репеленти за предпазване на кожата и перметрин за дрехите!

-          Правете ежедневен оглед на тялото за впити кърлежи – това е най-важно в поведението срещу развитие на инфекция!  

Модел на поведение след ухапване от кърлеж:

-          Правилно отстраняване на запития кърлеж с пинсети, като се ползват ръкавици, а издърпването става постепенно без въртене, без третиране на кожата с вазелин, терпентин и др.;

-          Насочване към хирург при оставане на части от кърлежа в кожата след отстраняването му;

-          Щателна дезинфекция на кожата със спирт, йод и други дезифектанти;

-          При възможност изолирания кърлеж се поставя в шишенце и се носи за изследване;

-          Известяване на личния лекар с цел на последващо наблюдение в продължение на 30 дни относно локални прояви - зачервяване, оток, болка на мястото на ухапването и общи прояви, повишена температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или