Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Личните лекари спират работа от понеделник

Автор: "PoligrafF", от 26.03.2016 0
От понеделник личните лекари започват ефективен протест, а техни колеги от болничната помощ предупредиха, че също могат да спрат работа. Основната причина е недостатъчното финансиране на здравния сектор. В понеделник работа спират личните лекари в Кюстендил, Разград, Ямбол и Велико Търново, пише в. "Сега".

  От понеделник личните лекари започват ефективен протест, а техни колеги от болничната помощ предупредиха, че също могат да спрат работа. Основната причина е недостатъчното финансиране на здравния сектор. В понеделник работа спират личните лекари в Кюстендил, Разград, Ямбол и Велико Търново, пише в. “Сега”.

”Нито един от 87-те лични лекари в Кюстендилска област няма да работи с пациенти”, увери пред БНТ председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в региона д-р Румен Алексов. Ще има само два отворени кабинета за спешни случаи - по един в Кюстендил и Дупница, с по двама дежурни лекари. Така ще са организирани протестите и в останалите 3 области. В понеделник сдружението на общопрактикуващите лекари ще обяви къде няма да се работи във вторник и така протестът поетапно ще продължи цялата седмица.

Общопрактикуващите обявяват ефективен протест за пръв път от 6 години. През 2010 г. те стачкуваха заради сериозно забавени плащания от здравната каса и намалени лимити за прегледи и изследвания.Личните лекари са недоволни не само от минималното увеличение на бюджета за първична извънболнична помощ - 2 млн. лв. за 2016 г., а и от постоянното натякване на здравния министър Петър Москов, че тази година парите и достъпът в извънболничната помощ ще се увеличат безпрецедентно. “Не искаме да бъдат заблуждавани пациентите, а лекарите да носят отговорност за изказани от други хора неистини”, обясни председателят на националното сдружение на общопрактикуващите лекари Любомир Киров.

Проблемът, според джипитата, е, че постоянно се повтаря, че има огромен ръст от 36 млн. лв. на парите в доболничната помощ, но реално при личните лекари той е 2 млн. лв. Останалите са в специализираната извънболнична помощ, за изследвания, при зъболекарите. Освен това широко рекламираният ръст на направленията за прегледи при специалисти, за който отива част от скока на парите, всъщност е нищожен.

”Предвидени са някъде към 408 хил. направления повече за осем месеца. Само че защо не се каже, че това означава следното - за всеки здравноосигурен пациент от април до края на годината са предвидени по 0.009 направления повече месечно. За колко време ще се събере възможността за едно направление? Ето това е, което просто не може, прелива чашата и трябва да се говори съвсем директно”, каза Киров.

Той поясни и че при профилактичните прегледи няма особена промяна - добавено е изследване на едни от мазнините в кръвта, но е махнат общият холестерол. Не е вярно и че има ръст на профилактичните прегледи при децата - просто за тази година са предвидени толкова прегледа, колкото са отчетени през 2015 г., когато е имало ръст на дейността. Личните лекари са и против въвеждането на пръстовия отпечатък.

От МЗ вчера отново повториха, че ще има “безпрецедентно увеличение” на парите за извънболнична помощ и повече прегледи и изследвания.”Предупреждаваме и нека се разбере ясно от всички, че сегашната здравна политика от типа проба-грешка, насочена основно срещу лекарите, ще се отрази най-лошо на пациентите. На това трябва да се сложи край. Не ни остава никаква друга възможност, освен да пристъпим към крайни мерки. Започваме подготовка за национални протестни действия”, обявиха междувременно от Сдружението на частните болници, Българската болнична асоциация, чиито членове също са частни болници, и Сдружението на общинските болници.

От там искат финансово обезпечена здравна система и настояват правителството да вземе решение за 100% заплащане на здравните вноски от държавата на подопечните й здравноосигурени. В момента държавата плаща 55% от минималния осигурителен доход за пенсионери, деца и социалнослаби.”Искаме здравна система, свободна от монополна зависимост и зависимост от политически партии, в която контролът на медицинската помощ да се осъществява от най-заинтересованите - пациентите и техните осигурители. Искаме справедливи и честни условия за работа, свобода за нови инициативи, свобода да практикуваме медицина така, както сме я учили, и в което сме се заклели”, декларират от болничните сдружения.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или