Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

МЗХ ще прехвърли земята на рибарското селище на Община Бургас

Автор: "PoligrafF", от 25.08.2011 7
Министерството на земеделието и храните ще започне още следващата седмица процедури по изваждане на 80 дка от земята на Рибарското селище в Ченгене скеле от Държавния горски фонд и прехвърлянето й за стопанисване от Община Бургас. За това се разбраха днес министър Мирослав Найденов и кметът Димитър Николов по време на среща с рибарите.

Министерството на земеделието и храните ще започне още следващата седмица процедури по изваждане на 80 дка от земята на Рибарското селище в Ченгене скеле от Държавния горски фонд и прехвърлянето й за стопанисване от Община Бургас. За това се разбраха днес министър Мирослав Найденов и кметът Димитър Николов по време на среща с рибарите.

Визитата на министър Найденов и екипа му край Бургас е по покана на кмета Димитър Николов. Министърът бе придружен от представители на Министерството на земеделието, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и на Българската агенция по безопасност на храните.

За да може Община Бургас да получи управлението над споменатите земи, земеделският министър се съгласи те да бъдат извадени от Държвен горски фонд и с постановление на Министерски съвет да бъдат предоставени безвъзмездно за управление на Общината.

„По искане на Общината, след влизане в сила на новия Закон за горите, тези три канала ще бъде деактувани от държавна собственост и ще бъдат предоставени на община Бургас. Още следващата седмица ще стартираме процедурата по изваждане на земята от Държавен горски фонд. Това е първата крачка за прехвърлянето й на Община Бургас. Всичко останало, което не попада в тази зона ще остане горска територия”, заяви министър Найденов.

След промяна статута на земята от горска в урбанизирана, може да влезе в действие изготвеният вече от Община Бургас Подробен устройствен план /ПУП/ за тази територия. Тогава Общината ще може да кандидатства по програма „Рибарство” за средства, с които ще бъде изградена инфраструктурата на селището.  

„Предвиждаме тук да бъдат изградени улици, канализация, водопровод, ел. захранване, общински паркинг, още един канал и модерна рибна борса”, заяви кметът Николов. Според изискванията и параметрите на устройствения план в селището може да има само еднотипни рибарски къщи с размери 35 кв. м. и височина до 5.20 м. кота корниз.

Общинският съвет ще реши по какъв начин ще бъдат предоставени терените на тези, които имат право, т.е. лицензи за рибари и лодки. Това може да стане чрез прехвърляне на собствеността върху терените или отстъпено право на строеж. Проблемът със закоността на земите в рибарското селища в Ченгене скеле стои нерешен повече от 35 години. В рамките на тези 80 дка попадат около 500 постройки и 1200 рибарски лодки.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или