Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МОН публикува моделите на тестовете за външно оценяване след Х клас

МОН публикува моделите на тестовете за външно оценяване след Х клас

Тазгодишните десетокласници ще бъдат първите, които ще държат тези изпити.

Ясен е моделът на изпитите след Х клас, които се въвеждат от предстоящата учебна година. Изпитите ще се проведат на 9 и 11 юни в два слети учебни часа, предава БНТ.

За първи път тазгодишните десетокласници ще завършат Първи гимназиален етап. Това е и причината за въвеждането на новото външно оценяване. От Министерството на образованието публикуваха и моделите на тестовете по БЕЛ, математика, чужд език и дигитални компетентности.

Изпитите по български език и по математика след десети клас ще са с продължителност час и половина. Тестът по български ще е от 23 въпроса, а този по математика - от 17. От качените модели става ясно, че задачите по български ще са с избираем, кратък свободен отговор, разширен свободен отговор, за редактиране и за създаване на текст. По математика 15 задачи са с избираем, а 2 с разширен свободен отговор.

По чужд език ниво А1 младежите ще решават изпит с 10 задачи за слушане, 10 за четене, 1 за писане и 2 за говорене. За писмената част учениците ще имат 60 мин., а за устната част - около 12 мин. (за група от четирима ученици). С всяко следващо ниво тестът се усложнява, като за А2 задачите са 34, а за Б1 - 44.

Оценките ще са в точки, ще се вписват в Удостоверението за завършен Първи гимназиален етап, но няма да фигурират в дипломата за средно образование. Там ще има оценки само по профилиращите предмети.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега