Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Магията на празника: Коледните пазари

Магията на празника: Коледните пазари

19 дни остават до Коледа и подготовката вече е в разгара си. Градовете греят с ярки светлини, а семействата вече съставят и изпълняват списъци с покупки за празника.

19 дни остават до Коледа и подготовката вече е в разгара си. Градовете греят с ярки светлини, а семействата вече съставят и изпълняват списъци с покупки за празника. Една от най-пъстрите традиции са Коледните пазари. Те са лесен начин да се сдобиете с ръчно изработена украса, да откриете интересни подаръци за близките си, да се повеселите със семейството и приятелите. Но откъде идва тази традиция?

За родина на Коледните пазари се смятат Германия и Австрия, както и някои части на Франция и Швейцария. Традицията датира от късното Средновековие. Един от първите празнични пазари, които историята отнася към 1434-а година, бил организиран в Дрезден. Щрицелмаркт е сред най-старите традиционни пазари в Германия. Тази година той отбелязва 581 години от първото си „издание“. Той продължава през целия период на Рождествените пости.

За негов създател се смята Фридрих ІІ. Според историческите източници, оригиналният Щрицелмаркт представлявал еднодневен пазар, където жителите на Дрезден можели да си закупят месо, с което да посрещнат Коледа след 40-дневните пости.

Десетилетие след десетилетие събитието се разраствало, като днес пазарът достига внушителните 250 щанда, отрупани с дървени играчки, свещи, свещници, храни и напитки, сред които и популярното греяно вино, подправено с канела и карамфил. Виенският пазар също е сред най-старите и популярни на Земята. Първообразът се провеждал всеки декември от 13-и век насам.

А в днешно време ежегодно се организират стотици коледни пазари. Най-популярни са тези в Германия, Франция, Великобритания, скандинавските страни и САЩ. Туроператорски компании дори предлагат специални турове из европейските коледни пазари. Освен търговски площи със стоки за дома, коледните пазари днес предлагат и места за почерпка, както и множество забавления – игри, коледни къщички, елени, песни и танци, концерти.

Тези традиции вече навлизат и у нас. Ето и няколко коледни пазара, които предстоят в Бургас:

- Моята Еко Коледа 2016-а е първият от коледните базари в града тази година. Той ще се проведе на 10 и 11 декември в Експоцентър “Флора”. Концепцията на пазара е да се противопостави на консуматорското пазаруване преди Коледа, предлагайки на посетителите вече почти нестандартния, но традиционен начин да прекарат празниците - с домашно приготвена храна, с ръчно изработени украса и подаръци.

- Благотворителният коледен пазар на "Движение на българските майки" тази година ще се проведе между 16 и 18 декември в бургаския мол Галерия. Всички събрани средства от продажбата на красивите предмети ще бъдат използвани с цел благотворителност.  Част от парите ще се изразходват отново за екскурзии, театри, организиране на детски празненства и всякакъв вид положителни емоции за деца в неравностойно положение - от Център за обществена подкрепа – гр. Бургас, ДМСГД “Вяра, надежда и любов” и Помощно училище “Отец Паисий”. Друга част ще бъдат използвани и за подпомагане на самотни майки и социално слаби семейства с деца в неравностойно положение. 

- Традиционният "Christmas Festival Burgas" ще се проведе в дните 17-21 декември, в Експоцентър “Флора”. Автори от цялата страна ще представят своите сувенири, бижута, дрехи, обувки, играчки, аксесоари, скулптори, картички, икони, картини, свещи, керамика, чанти, книги, храни, мед, вино, напитки, курабийки и т.н. Ще бъде отделено място и за почерпка, където гостите на Коледния фест ще могат да се подкрепят с пресни хлебчета и кроасани, топли млечни и кафе напитки, греяно вино, гурме бургери и сандвичи.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега