Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Метеоролог: 13 европейски страни са застрашени от това да се превърнат в пустини

Метеоролог: 13 европейски страни са застрашени от това да се превърнат в пустини

Доказателство за негативния ефект от изменението на климата е екстремното разпределение на валежите.

Един от по-рядко обсъжданите аспекти на глобалното затопляне е промяната в почвите на планетата. Оказва се, че според някои учени, общо 13 европейски страни са застрашени от това териториите им да се превърнат в пустинни, пише „Euronews”.

Според унгарския метеоролог Моника Лакатош, доказателство за негативния ефект от изменението на климата е екстремното разпределение на валежите. По думите й, поради по-силното изпарение някои региони на планетата ще станат по-сухи, докато други ще бъдат изправени пред по-голям риск от наводнения

Пример за ставащото е националният парк Кишкуншаг в Унгария. В миналото той е обграждал езеро, което обаче е пресъхнало преди три години. Нивата на водите са спаднали с над 6 метра през последните десетилетия в този район. И въпреки широко разпространеното убеждение, засаждането на повече дървета не е непременно най-доброто решение за спасяване на почвата.

„Много проучвания са единодушни, че засаждането на дървета увеличава изпарението и понижава нивото на водите. Освен това допринасят за изсушаването на почвите”, пояснява унгарски експерт, занимаващ се с климатичните промени в парка.

Свидетелства за такива процеси вече има в цяла Европа. Най-видими са последствията в южните части на континента. В глобален мащаб климатичните промени могат да засегнат почвите върху една трета от земната повърхност, излагайки на риск хранителните доставки за около 1 милиард души по целия свят.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега