Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мисия "Пътуване", дестинация - Гласгоу

Мисия "Пътуване", дестинация - Гласгоу

Глазгоу е най-големият град в Шотландия, а освен това се нарежда на трето място след Лондон и Бирмингам по най-многочислено население на целия Великобритански остров. Според някои хипотези името на Глазгоу произлиза от "глас-ку", което се превежда като "красива зелена площ".

Глазгоу  е най-големият град в Шотландия, а освен това се нарежда на трето място след Лондон и Бирмингам по най-многочислено население на целия Великобритански остров. Според някои хипотези името на Глазгоу произлиза от "глас-ку", което се превежда като "красива зелена площ".

Възникването на първоначалното селище на мястото на Глазгоу се приписва на християнския мисионер св. Мънгоу. Съществува легенда, която разказва как през 543 г. той основал манастир на брега на река Молендинар, там, където днес е разположен катедралата "св. Мънгоу". През 1136 г. е издигната катедрала, а през 1451 т. университет.

Реформацията през 1560 г. помита властта на епископите и през ХVІІ в. щафетата поемат търговците. Лордовете на тютюна, бароните на захарта и кралете на памука получават стока от щат Вирджиния през новопостроеното пристанище на река Клайд. Краят на доходоносната търговия след извоюваната американска независимост през 1775 г. вещае нова катастрофа, но разработването на намиращите се наблизо въглищни мини в Ланарк дава нов тласък в разрастването на града. Корабостроителите и на архитектите се заемат да го превърнат в първия в света пост-индустриален град и да го увенчаят с лавровата корона на една от културните столици на Европа.

  

Глазгоу е и един от основните футболни центрове на Острова. Запалянковците на двата основни отбора - „Селтик” и „Рейнджърс”, отдавна са известни с футболните си страсти и разпалена фенска любов. В Глазгоу се намира един от най-големите футболни стадиони - „Хемпдън Парк“ От началото на миналия век Глазгоу търпи метаморфоза във всякакво естество. От индустриален център той коренно се преобразява в модерен и красив европейски град с интересна и необичайна архитектура.

В Глазгоу няма старинни исторически забележителности като замъци, крепости и т.н., но за сметка на това сградите впечатляват с множеството самостоятелни стилове, в които са решени. Сред забележителностите на града са Търговската палата с йонийските си колони и венецианските прозорци. Наблизо до нея е и нестандартната, но елегантна кула, която има форма на квадрат – „ Хъчинсън Хол”.

Глазгоу печели признание за това, че е значителен културен център, благодарение най-вече на множеството галерии в града. Специално в Галерия и Музей Келвингроув построена със приходите от Международното изложение в града през 1888 г., произведенията на изкуството са подредени като артефакти - част от цивилизацията. С невероятно разнообразие от възможности за използване на обяснителната информация - с цел да се активират всички сетива и в зависимост от това кой как учи, възприема и интерпретира.

Тук постоянно е пълно с деца. Освен в Келвингроув, още и в Hunterian Art Gallery срещу Университета на Глазгоу, в Колекция Бърел, както и в Галерии Маклилан на улица "Сокихол" могат да се видят произведения на Макинтош, както и картини на представителите на т.нар. Момчета на Глазгоу шотландски художници, доминирани от петорката Джеймс Гътри, Джон Лейвъри, Джордж Хенри, Е.А. Хорнел и Джоузеф Кроухол, на друга известна група, т.нар. Колористи на Глазгоу Ф.С.Б. Кедъл, Дж. Лезли Хънтър, С. Дж. Пеплоу и Дж. Д. Фъргюсън, а така също и на Джорджоне, Рембранд, Ван Гог, Моне, Роден и Дали.

В Галерията на модерното изкуство са изложени картини на Новите момчета на Глазгоу Питър Хоусон, Ейдриън Вишневски, Кен Къри и Стивън Кембъл. А в Музея Hunterian в Университета на Глазгоу можете да видите единствения шотландски динозавър.

Най-приятно е да посетите Глазгоу през летните месеци, когато температурата е около 20 градуса. Топлото течение Гълфстрийм е причината тук климатът да не е така суров, както в останалите градове, разположени на същата географска ширина.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега