Музикални столове и автомати за фантазии във "Включи града"

Автор: "PoligrafF", от 20.03.2012 0
Нестандартни и атрактивни са събитията в сегмент Артинсталации на фестивала „Включи града”, до чието начало остават три дни. Те бяха представени днес на пресконференция в Община Бургас от Венелин Шурелов – организатор на сегмента и Весела Йорданова – ръководител на проекта.

Нестандартни и атрактивни са събитията в сегмент Артинсталации на фестивала „Включи града”, до чието начало остават три дни. Те бяха представени днес на пресконференция в Община Бургас от Венелин Шурелов – организатор на сегмента и Весела Йорданова – ръководител на проекта.  

„Жанрово произведенията не са познати на широката публика и излизат извън общоприетите представи за изкуство. Но те са атрактивни и направени така, че да общуват с публиката”, каза бургазлията Венелин Шурелов, който е автор и съавтор на голяма част от артинсталациите.  

Негово дело са фантоматите –хуманоидни фигури с телевизионен монитор в очите си. Те се задействат срещу пускане на монета, но вместо лакомство или напитка произвеждат фантазии под формата на специфични аудио-визуални пейзажи. Това са роботи, които функционират чрез избора на човека. По алеите в Морската градина ще можем да видим и Автомат за рисунки, чийто автор отново е Шурелов.  

В Културен център Морско казино ще бъдат представени артинсталации на студенти от специалност Дигитални изкуства в Националната художествена академия. Една от тях, “Седни и Звучи”, с автор Екип 1011- Мартин Пенев, Велика Прахова, Нели Борисова, Николета Бончева, Христо Петко, се състои от шест стола, снабдени с въглавници-сензори, разположени на облегалките и седалките.

Когато човек седне на стол, задейства определен звук от предварително изготвена музикална композиция, когато се обляга, сменя варианти на звука. Всеки стол отговаря за определен сегмент от композицията - един е ритъмът, друг е бас линията, трети е основната мелодия и т.н. Зрителите се превръщат в участници и изсвирват свои варианти на предварително зададеното.  

“Eластик“ представлява артинсталация, изработена от рециклирани материали, вещи от бита, отпадъци. Идеята е посетителите да попаднат в пространство, където са преплетени социалната и екологичната тематики и да провокират осъзнаването на връзката между тях. Платформата ЕЛАСТИК се осъществява от природозащитници, художници, приложници, дизайнери и др. Тя ще бъде разположена зад Летния театър.  

Бургас и фестивалът „Включи града” са избрани за място, където за първи път у нас ще бъде показан проектът ZOOM IN. Той стартира през 2010 г. с работно заглавие (Re)flexible по време на резиденция въвВаршава, Полша, по идея на Виолета Витанова и Станислав Генадиев с артистичен асистент Красен Кръстев.

Развитието на проекта продължава в колаборация с Венелин Шурелов, който механизира пътуването на тялото в пространството.  Всички събития в програмата са с вход свободен.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или