Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Над една пета от нашенци са преживели 2018-а година в бедност

Над една пета от нашенци са преживели 2018-а година в бедност

Недоимъкът е засегнал 22% от населението през миналата година, според НСИ.

През 2018 г. линията на бедност общо за страната e 351.11 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 550.8 хил. лица, или 22.0% от населението на страната. Това показват данните на Националния статистически институт.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност се запазва. Оптимистичният показател в данните на НСИ е, че относителният дял на бедното население намалява с 1.4 процентни пункта. Това са близо 100 хил. нашенци, които са увеличили доходите си над този праг.

За сметка на това, даннитеза 2018 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но сеизключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки),равнището на бедност се повишава от 22.0 до 29.5%, или със 7.5 процентни пункта. Съответно приизключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 45.2%,или с 23.2 процентни пункта.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващатачаст от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда. За целияпериод на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица (56.1% за2018 г.), като рискът от бедност при безработните мъже е с 11.8 процентни пункта по-висок всравнение с безработните жени.

През 2018 г. делът на бедните сред заетите лица във възрастовата група 18 - 64 години сезапазва на нивото от предходната година - 10.1%, като при работещите на непълно работно времерискът за изпадане в бедност е повече от 4 пъти по-висок от този при работещите на пълно работновреме. Същевременно рискът от бедност сред работещите жени е с 2.9 процентни пункта понисък от този при мъжете.

Образователното равнище оказва съществено влияние върху риска от бедност при заетителица. Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование - 66.2%. С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещитенамалява приблизително 2 пъти за лицата с основно образование и над 4 пъти за лицата със среднообразование. Делът на работещите бедни с висше образование е 6.2%.

Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че най-висок еотносителният дял на бедните сред едночленните домакинства с лице на възраст над 65 години,самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца. Най-голямо намаление нариска от бедност през 2018 г. в сравнение с 2017 г. се наблюдава при домакинствата с двама родителии три и повече деца - с 13.8 процентни пункта.

Относителният дял на бедните е най-нисък вдомакинства с двама възрастни и едно дете (12.0%) и в домакинства с двама възрастни под 65 години(13.3%). Сред едночленните домакинства рискът от бедност при жените е с 16.3 процентни пунктапо-висок отколкото при мъжете. Ако в домакинството живее едно лице над 65 години, рискът отбедност е с 24.0 процентни пункта по-висок от домакинство, в което живее едно лице под 65 години.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега