Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Над 5 000 души настояват за повишаване на майчинството в онлайн петиция

Автор: "PoligrafF", от 08.01.2020 0
Инициаторите на подписката настояват обезщетението през втората година да бъде обвързано с минималната заплата.

Към момента, майчинството през първата година у нас се изчислява в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на началото на отпуска поради бременност и раждане.

През втората година обаче майката получава фиксирано месечно обезщетение в размер на 380 лв. на месец. При обсъждането на Бюджет 2020 имаше предложение за повишаването му, но то беше отхвърлено от Министерството на Финансите и сумата бе замразена.

И макар темата да не е нова, в навечерието на 2020-а година тя бе върната на дневен ред в общественото пространство чрез онлайн петиция, инициирана от Петя Данданова. Нейното настояване е обезщетението през втората година да бъде обвързано с минималната заплата, която от 01.01.2020 г. е в размер на 610 лева.

Майчинството за втората година остава 380 лв. и не се повишава нито с 1 лев, въпреки че всички цени и услуги, необходими за отглеждането на дете постоянно се повишават. В същото време субсидиите на партиите за всеки един от гласовете ни бяха увеличени 8 пъти (от 1 на 8 лева), а след това ни информираха и че е нужно да се купи нов самолет за властта.

Мисля, че в ситуация на демографска криза и рекордно ниска раждаемост е нужно българските семейства да се мотивират да създават деца и една от стъпките към по-добри условия в България е повишаването на майчинството за втората година. Тя не е достатъчна сама по себе си, но е едно необходимо начало”, пише авторката Данданова.

Към 8-и януари, за по-малко от месец, петицията е подкрепена от над 5 400 души.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или