Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Над 70 доброволци в помощ на бургаските езера

Над 70 доброволци в помощ на бургаските езера

Белгийка и виетнамец ще се включват в ежегодната природозащитна бригада на Атанасовско езеро тази година. Девет дни край бургаските езера, лугата, калта, солта и птиците ще прекарат още 70 момичета и момчета от цялата страна.

Белгийкаи виетнамец ще се включват в ежегодната природозащитнабригада на Атанасовско езеро тази година. Девет дни край бургаските езера,лугата, калта, солта и птиците ще прекарат още 70 момичета и момчета от цялатастрана.

Началото ще бъде дадено в петък вечер, а краят на традиционната лятнасреща ще бъде на 30 август. Бригадата в полза на езерата на Бургас тази годинасе провежда в рамките на новия проект към програмата на ЕС LIFE+ „Солта на живота”, който се изпълнява от БългарскаФондация биоразнообразие в партньорство с Българското дружество за защита наптиците Доброволцитетова лято пак ще запретнат ръкави и ще нагазят в калта на Атанасовско езеро, зада създадат нов насипен остров, който ще послужи като безопасна територия заразмножаване на саблеклюни, кокилобегачи и рибарки. С него насипните острови влагуната ще станат два.

Първият бе създаден преди две години и доказаефективността си. Пак в южните солници на плиткото езеро ще бъде издигнатаплатформа за гнездене на рибарките. Опитът през годините е доказал, че това сажилища, в които тези птици с охота се нанасят на пролет, когато започват да серазмножават.Няма да бъдеподмината и защитена местност „Пода” край Бургас. Бригадирите ще се погрижат вчаст от водите тук да се издигнат две нови платформи. Така ще бъде осигуренонужното спокойствие за успешното размножаване на гривестите рибарки през следващатагодина.

Именносъздаването на повече места, където водолюбивите птици на бургаските езера дамогат да се размножават необезпокоявани от скитащите кучета, котки и чакали, еосновна задача на природозащитните бригади през годините. Винаги, обаче,има и много съпътстващи дейности, с които БДЗП се стреми да поддържа езерата иизградената близо до тях нова инфраструктура в добро състояние за бургазлии игостите на града.

Затова и тази година ще бъде почистен брега на защитенаместност „Пода”, седемметровата кула за наблюдение на птици, ще бъдатремонтират платформите за изследване на водния свят на малката защитенатеритория, така че да бъдат готови за учениците през новата учебна година.По традициялагерът на Атанасовско езеро се провежда в разгара на есенната миграция наптиците, която е сред най-вълнуващите и впечатляващи природни явления. Заброени дни над „Точката” на езерото ще минат десетки хиляди бели щъркели играбливи птици, поели към далечните си зимни квартири в Африка по прелетния пътВиа Понтика. В

секи участник в бригадата ще има възможност да се обучава отводещи специалисти как да разпознава мигрантите и да провежда тяхнотопреброяване.Вече почти 30години стотици доброволци, участници в природозащитната бригада, помагат заподобряване на състоянието на влажните зони около Бургас. Езерата са важниместа, както за дивата природа, така и за нас хората, като предоставятвъзможности за отдих, туризъм, наблюдение на птици и фотография. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега