Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нанев отива на съд заради сделката с Тамифлуто

Нанев отива на съд заради сделката с Тамифлуто

Сделката с Тамифлуто, парафирана от бившия здравен министър Божидар Нанев, ще го срещне с Темида. Това стана, след като прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу него, съобщи БТА.

Сделката с Тамифлуто, парафирана от бившия здравен министър Божидар Нанев, ще го срещне с Темида. Това стана, след като прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу него, съобщи БТА. Според обвинението сключените през декември 2009 г. от здравния министър два договора с "Рош България" за доставка на 200 000 препарата "Тамифлу",  които се използват и за лечение на свинския грип (AH1N1), са неизгодни и са ощетили бюджета на ведомството с над 2.4 млн. лв.

Препаратите са били доставени през януари, два месеца след като в България епидемията от свински грип е отменена - казус, през който минаха и други страни - членки на ЕС. "Неизгодното на договорите се състои в това, че антивирусният препарат е закупен на по-висока цена, а времето на доставка е извършено месец и половина след като е обявен краят на пандемията от свински грип", обясни в началото на миналата година наблюдаващият прокурор Маргарита Немска.

Лекарствата не са използвани и се намират на склад в Министерството на здравеопазването, като срокът им на годност е до 2014 г. Двата договора са на обща стойност около 6,5 млн. лв. Неизгодността им се състои в това, че антивирусните препарати са закупени на по-висока цена, а доставката е извършена след края на грипната епидемия. В момента Нанев е под гаранция от 2000 лв. Ако се докаже вината му, го грозят до 10 години затвор.

Преди да бъдат сключени договорите, от здравното министерство са направили запитване до Националната здравна служба на Великобритания, която дала много по-изгодна оферта - като цена и време на доставка на същия препарат. "Рош България" е спазила всички законови рамки при подсигуряването на "Тамифлу" след обявената обществена поръчка от правителството на България. Предложената от "Рош" цена отговаря на изискванията на нормативната уредба, а именно да не е по-висока от утвърдената цена на лекарствен продукт, включен в позитивния лекарствен списък", се казва в последвало изявление на компанията.

Божидар Нанев стана първият действащ министър с повдигнато обвинение - за неизгодни сделки. Няколко часа след съобщението на прокуратурата и почти веднага след думите на премиера Бойко Борисов, че очаква "Нанев да  подходи отговорно и да поиска да бъде освободен", той подаде оставка.

Източник: Стандарт

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега