Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Нанков: Бордовото устройство и услугите по тола ще са безплатни за превозвачите

Автор: "PoligrafF", от 27.02.2020 0
От първи март ще се следи и за претоварване на тежкотоварните моторни превозни средства.

”Тол системата няма да бъде отлагана и тръгва на първи март с функционалностите, които предлага към момента“. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в ефира на bTV Маршрутните карти - единият от начините за отчитане на изминатото от тежкотоварните автомобили разстояние, са абсолютно безплатна услуга, обясни Нанков и уточни, че попълването им отнема около пет-шест минути.

Картите ще са достъпни по канали, по които в момента се купуват винетки. На ГКПП-та ще има обучени служители, които при нужда да съдействат на потребителите за попълването им. Другите два метода за толуване са GPS тракери и бордови устройства.

„Намалихме обхвата на толуваните пътища от първоначално обявените 10 800 км на 6 хиляди и в момента са малко над 3 хиляди километра – автомагистрали и пътища първи клас“, каза още Нанков. Той даде пример с автобус, за който по сега приетата тарифа таксата е 1 стотинка на километър и ако маршрутът му е по изцяло толуван път София – Бургас, при пробег за една година от 100 хиляди километра, годишната му такса ще възлезе на 1000 лв. Таксата за националните доставчици на услуги от 7% ще възлезе на 70 лв.

Солидарно с превозвачите, бордовото устройство и услугите към него ще бъдат безплатни, стана ясно от думите на Нанков, като ще бъдат калкулирани в тези седем процента. Той изтъкна, че едно бордово устройство струва минимум 240лв., отделно всеки притежател на такова устройство получава допълнително обслужване от мобилните оператори, сим карти, есемес известяване и други услуги.

Николай Нанков съобщи, че към момента има поръчани почти 9 хиляди бордови устройства при старите условия, договорите им обаче ще бъдат анексирани и безплатно ще поръчат други.

„Знаем от какви ценови диапазони започнахме, знаем какви са в момента – за тежкотоварен автомобил над 12 тона – 10 ст. на километър, 1 ст. на автобус. Годишният ни план е 450 млн. лв. от тол такси. „Ако не успеем в рамките на три месеца от старта на тол системата да съберем около 100 млн. лв., ще преразгледаме както обхвата на пътищата, така и тарифите“, обясни заместник-регионалният министър и подчерта, че за това са се разбрали още през януари с превозвачите и разчита да спазят думата си.

Тол системата не е статична величина, тя е динамична система – и по отношение на обхват, на тарифи, на комуникация и на функционалност и в следващите шест-седем месеца тя ще бъде надграждана във всичките й части, стана ясно от думите на Нанков.

Той обясни, че по принцип не е възможно камион да влезе в България и да излезе после от страната, от която и да е точка, без да е платил някакъв вид такса, тъй като той минава през пункт на тол система. „Ако камионът е с GPS тракер, разбира се, се начислява по линия на софтуера, с който разполага Националното ТОЛ управление и GPS доставчикът“, допълни заместник-министърът.

„Това е най-важната реформа в транспортния сектор в рамките на настоящия мандат и да се смени модела“, коментира той и обясни, че трябва леките автомобили да плащат по-малко от тежкотоварните, а не както е в момента – едва една трета от транспортната система да се издържа от тежкотоварните, включително преминаващите транзит през България, които претоварват и рушат пътищата.

Около 300 млн. лв. се очакват да бъдат приходите за тази година от продажбата на винетки за леки автомобили. Общата сума, която се очаква да бъде събрана е около 700 – 750 млн. лв. “Тази сума обаче не е достатъчна, за да имаме сигурни и безопасни пътища, беше категоричен Нанков.

184 от 265 общини в България са заявили в Агенция „Пътна инфраструктура“ знакът за винетка да бъде поставен извън урбанизирани територии.

От първи март ще се следи и за претоварване на тежкотоварните моторни превозни средства, стана ясно от думите на Нанков, като тол системата ще бъде основен инструмент за борба със сивия сектор в транспорта. Тя е свързана със системите на МВР, на Агенция „Митници“ и на Националната агенция за приходите.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или