Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Националните поетични празници "Яворови дни" - Поморие започнаха

Националните поетични празници "Яворови дни" - Поморие започнаха

През следващите два дни публиката в града ще има възможност да разбере повече за живота и творчеството на Пейо Крачолов.

59-то издание на Националните поетични празници „Яворови дни” в Поморие снощи бе официално открито. През следващите два дни публиката в града ще има възможност да разбере повече за живота и творчеството на Пейо Крачолов, да послуша хубава музика, да разгледа изложбата "Полъх от класиката" и да се запознае с три нови книги по темата.

Няма значение кой от аспектите на Яворовата личност ни вълнува най-силно, нито точно кои негови стихове ни очароват. Важното е, че споделяме това преживяване, важното е, че Яворовите дни в Поморие отново ще ни дадат усещането за духовно здраве, усещане за общност, която споделя висока култура. Заедно сме и сме дошли символично да изразим благодарността си към някого, без когото българското духовно небе не би било тъй високо. Това гласеше част от словото на  д-р Добрина Топалова, изнесено вчера пред паметника на поета.

Празниците бяха официално открити от заместник - кмета на община Поморие Илия Джингов. Сред официалните гости на празника бяха кметът на община Чирпан Кичка Петкова, заместник-кметовете Блага Димитрова и Стайко Генов, професор д-р на филологическите науки в ЮЗУ Цветан Ракьовски и директорът на художествената галерия в Разград Тодор Тодоров.

"Безспорен е фактът, че името, което свързва нашите два града е името на великия поет. Като кмет на Чирпан, аз бих искала да благодаря на Община Поморие и на читалище "Просвета 1888" за това, че толкова много години съхраняват тази традиция", каза Кичка Петкова и пожела успех на участниците в традиционния рецитал конкурс. Първият кръг на конкурса се провежда днес, а заключителният етап ще се състои утре в уникалното лятно кино "Яворов".

До събота ще видите още:

07.07.2017 г. /петък/
11.00 ч. – Национален рецитал-конкурс – I кръг
Място на провеждане: НЧ „Просвета 1888“, Поморие
18.30 ч. – Юбилейна вечер „Четем „Безсъници” отново, след 110 години” с участието на проф. Михаил Неделчев, проф. Цветан Ракьовски, доц. Елка Трайкова и д-р Добрина  Топалова. Представяне на книгите „Яворов. Сюжетите на последните години”, „Кръгът „Мисъл” в годината на големите литературни юбилеи” – Михаил Неделчев и книгата на проф. Цветан Ракьовски „Яворов – Анхиалски сюжети”
21.00 ч. – „The Sound of  Bulgarian A Cappella” – концерт на група „ Спектрум”
Място на провеждане: Лятно кино „Яворов“, Поморие

08.07.2017 г./събота/
18.30 ч.  – „Уроци по мълчание” – последната поетична книга на Валентина Радинска, представена от Керана Ангелова
Място на провеждане: Арт кафе „Омара“, Поморие
19.00 ч. – Национален рецитал-конкурс – заключителен етап. Музикална пауза с възпитаниците  на НУМСИ-Бургас . Връчване на наградите от националния конкурс за поезия „От заник слънце озарени, алеят морски ширини…“
Място на провеждане: Лятно кино „Яворов“, Поморие

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега