Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Некоректна задача в изпита по БЕЛ след VІІ клас, от МОН обещават да няма ощетени

Автор: "PoligrafF", от 20.06.2019 0
Вълчев: "Спорният текст на матурата по Български език и литература за седми клас беше неуместен, нямаше грешка".

Всяка година изпитите за външно оценяване на седмокласниците и матурите за зрелостниците са придружени от спорове относно някой от въпросите. Тази сесия също не мина без “скандали”. Абитуриентите не бяха доволни от нивото на трудност на изпита по английски. Кандидат-гимназистите пък откриха “грешка” в един от въпросите на изпита по БЕЛ.

Спорна се оказа задача 17, в която учениците трябваше да открият 14 правописни грешки в текст. Някои обаче откриха допълнителна, 15-а. В действителност задачата не е сгрешена. Става дума за думата “леснопреносим”, която в действителност не е сгрешена, тъй като правописният речник допуска и слятото и разделното писане, в зависимост от контекста.

”Условието на задачата е да се открият 14 правописни грешки, без това спорно словосъчетание – те са 14. Ако ученик е отбелязал, че това е грешка – той също получава точка. Текстът е неуместен, не сме застраховани от такива случаи. Много малък е броят на експертите, които гледат изпитните материали заради тайната на теста. Подобряваме организацията, но е пропуснато”, коментира просветният министър

”Виждаме, че учениците трудно осмислят текстове. Увеличава се броят на учениците, които не могат да интерпретират текст, което означава, че могат да четат, но не осмислят. Всички промени, които правим са насочени към това – функционална грамотност”, каза още Вълчев.

Вълчев добави, че по-ниските оценки на матурата по Английски език в 12 клас се дължат на по-трудния изпитен вариант. Той уточни, че не се е стигнало до преразглеждане на задачите, защото не е имало грешки.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или