Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Николова: Едната нова въздушна линейка да се ползва и за планинско спасяване

Автор: "PoligrafF" , от 20.02.2020 0
Мярката за осигуряването на въздушните линейки ще бъде отворена през месец март.

Има възможност държавата за купи два хеликоптера за медицинско спасяване с осигурените от Министерството на регионалното развитие и благоустройството 20 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.  Ще се търси възможност в рамките на осигуреното финансиране един от двата хеликоптера да бъде оборудван и със съоръжения за планинско спасяване.

Това съобщи заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, която взе участие в работна среща в парламента, инициирана от народния представител Димитър Главчев с участието на  представители на Министерството на здравеопазването, Емил Нешев – директор на Планинската спасителна служба, експерти и представители на граждански организации. 

Зам.-министър Николова отбеляза, че в настоящия програмен период МРРБ е осигурило 163 млн.лв. за модернизация на спешната медицинска помощ чрез ремонт и преоборудване на центровете за спешна помощ в страната, както и доставка на нови линейки, включително с висока проходимост. През м.г. с подкрепата на Европейската комисия са осигурени допълнителни 20 млн.лв. Анализите към момента сочат, че със средствата могат да бъдат осигурени два хеликоптера за медицинско спасяване, реакция при бедствия, кризи и донорски операции, както и за оказване на помощ в труднодостъпни и отдалечели райони на страната.

„С колегите от Министерството на здравеопазването ще направим всичко възможно да изпълним максимално бързо проекта, който предвижда освен доставка на санитарни хеликоптери, и оборудването на нужната наземна инфраструктура за ползването им“, отбеляза Николова. Тя добави, че при структуриране на проекта ще стане ясно къде ще бъдат базирани хеликоптерите, лицензирането на площадки за кацане, хангари. Предвидено е и обучение на съответните екипи.

Паралелно с това трябва да бъдат подготвени и всички нормативни документи, които изискват регламентите за работата на въздушните линейки.

Мярката за осигуряването на въздушните линейки ще бъде отворена през месец март, а Министерството на здравеопазването, което е бенефициент, ще има два месеца, за да подаде проектно предложение и да кандидатства за средствата. Зам.-министър Николова обърна внимание, че здравното министерство може да обяви процедура за доставка на хеликоптерите под условие и готовност за стартиране на процедура за избор на изпълнител за доставка на техниката.

Участниците подкрепиха проекта и декларираха готовност за подпомагане на реализацията му. На следваща среща ще  бъдат поканени и представители на МВР и ВВС, които също да дадат експертно мнение и да споделят опита си. От страна на ПСС бе декларирана готовност за обучение на екипите.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Пролет иде!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или