Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Новата "Богориди" с водна площ и оросителна система за минувачите

Автор: "PoligrafF", от 29.11.2012 0
В Община Бургас се проведе обществено обсъждане на новото й пректно предложение по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.4-09/2012: "Зелена и достъпна градска среда" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013.

В Община Бургас се проведе обществено обсъждане на новото й пректно предложение по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.4-09/2012: “Зелена и достъпна градска среда” по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013. Екипът на кмета Димитър Николов вече има добър опит с тази програма, по която спечели над 8 милиона лева и обнови голяма част от главната улица “Александровска”, цялата нова част на Морската градина, улиците “Гурко” – “Адам Мицкевич”, паркчето до Старата поща и детската площадка пред Дом “Надежда”.

Новите амбиции са да бъдат спечелени 5 милиона + колкото може допълнително при търгуването и преразпределението на средствата по тази схема, която ще бъде атакувана и от другите големи български градове. Община Бургас е включила в предложението си множество обекти, за всеки от които има изготвен работен проект, и се надява да бъдат одобрени колкото може повече от тях. Крайният срок за внасяне на цялостния проект е средата на януари. Това е и последната възможности да се черпи от финансовия ресурс на ОПРР, тъй като програмният период 2007 – 2013 изтича.

“Поради тази причина мобилизацията ни е пълна”, заявиха главният архитект Веселина Илиева и експертът по европейски политики и програми Руска Бояджиева. “Целта ни е Бургас да стане удобен и за хората, не само за автомобилите. Искаме обществените пространства, с които кандидатстваме, да станат красиви, безопасни и екологични”, допълни зам.-кметът Атанаска Николова.

Много зеленина и водни площи е философията, заложена в проектното предложение на Община Бургас. Част от него е улица “Богориди”, по която се предвижда да има оросителна система за разхлаждане на минувачите през летните горещини. Грамофона пък ще бъде ситуиран в центъра на атрактивна водна площ със седящи места около нея, която ще може да се използва и като арт пространство. За историческото ядро на Морската градина /старата част/ се предвижда преасфалтиране на алеите, ново парково обзавеждане и осветление, видеонаблюдение.

В проектното предложение е включена ул. “Батенберг”, като това кореспондира с проекта за отваряне на Бургас към морето и изграждането на нова Морска гара на територията на Пристанището. Зелени акценти са обновяване на градинката пред Стария съд и създаване на нов парк в Зона Г на к-с “Меден рудник”, благоустройство и паркоустройство на районен парк “Лазур”.

Предвижда се още изграждане на спортни и детски площадки из градските комплекси, както и построяване на модерен скейт парк в близост до РУМ “Велека” и Спортен комплекс “Изгрев”. На общественото обсъждане присъстваха много бургазлии на всякаква възраст, включително младежи и ученици, представители на НПО и обществени организации, архитекти.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или