Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Нутриционисти се обединиха в сдружение, искат професията им да бъде узаконена

Автор: "PoligrafF", от 27.09.2018 0
Целта на неправителствената организация е да даде достъп на гражданите до достоверна информация, свързана с храненето и превенцията на здравето.

Български нутриционисти регистрираха преди дни първото си професионално сдружение. Целта на неправителствената организация е да даде достъп на гражданите до достоверна информация, свързана с храненето и превенцията на здравето.

Първото действие, предприето от организацията още в периода на регистрация, беше да внесе на 5 септември предложение към Закона за здравето с настояване да бъде регулирана професията нутриционист. Към момента законопроектът за изменение и допълнение на Закона за здравето предвижда да бъде извадена думата „диететика“ от списъка на неконвенционалните методи за въздействие върху здравето, тъй като това е медицинска специалност.

”Ние подкрепяме това предложение - става дума за лечебно хранене и сме съгласни, че следва да се прилага само от медицински специалисти. Не сме съгласни обаче с мотивите, които стоят зад предложението, че компетентните хранителни препоръки към населението и провеждането на правилна хранителна превенция са свързани със задълбочени медицински познания”, смятат от сдружението.

Квалифицираните нутриционисти са обучени в дълбочина именно в областта на превенцията и тяхната дейност е в полето на правилното хранене, разпространението на достоверна информация за здравословен живот, споделянето на готварски рецепти и др. Програмите, изготвяни от нутриционистите, не са с цел лечение, а с цел подобряване хранителната и здравна култура на населението.

По правило, когато човек желае да разнообрази менюто си и да въведе подходящи за него и семейството му храни, не се обръща към лекар, а търси консултация с нутриционист, убедени са от новосъздадената организация. В защита на своята теза те отбелязват, че в „Национална здравна стратегия 2020“ като необходими са посочени следните мерки: 1) Мултисекторно сътрудничество и включване на храненето в усилията за осъществяване на икономически ефективни действия за насърчаване на здравословното хранене; 2) Промоция на здравословно и балансирано хранене през всички етапи на живота.

Нутриционистите настояват още да бъдат разграничени специалистите с диплома от авторите на „блогове“ и случайни публикации в публичното пространство, които са без образование. В България  има няколко немедицински висши училища и колежи, които предлагат обучение в областта на нутрициологията. Практикуват и нутриционисти, завършили престижни учебни заведения в чужбина.

Предложението на организацията, внесено в Министерство на здравеопазването, включва текст към закона, който е в синхрон с европейската практика.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

Ще настъпят по-добри времена за всички! Очакваме ги с нетърпение и…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или